Η καλύτερη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι αναμφισβήτητα η ισορροπημένη διατροφή, η ασφάλεια και η ψυχολογική σταθερότητα. Όταν όμως η διατροφή, εκούσια ή ακούσια, δεν είναι η ενδεδειγμένη Μεσογειακή, τότε η πρόσληψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής είναι δυνατό να βοηθήσει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Από ποία ηλικία μπορούμε να δώσουμε συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά;
Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δε γνωρίζει ηλικία αρκεί αυτά να έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί ειδικά για παιδιά (κυρίως για τα μικρής ηλικίας) από έγκριτους πιστοποιημένους παραγωγούς, να είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Το υπουργείο υγείας της Μεγάλης Βρετανίας για παράδειγμα, συνιστά τη πρόσληψη βιταμινών A & D για τα θηλάζοντα βρέφη, κυρίως αυτά που υπερβαίνουν τους 4 με 6 μήνες θηλασμού.
Σε περίοδο εξετάσεων ποια είναι τα κατάλληλα σκευάσματα ώστε να βοηθηθεί ο μαθητής;
Η περίοδος των εξετάσεων είναι πολύ απαιτητική και προϋποθέτει οργανισμό τονωμένο και υγιή. Μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε συνδυασμό με τον καλό και επαρκή ύπνο είναι ιδανική ώστε να εξασφαλιστεί η καλή υγεία, η υψηλή ενέργεια και η αποδοτικότητα των παιδιών στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Συχνά όμως αυτό δεν είναι εφικτό και παρατηρείται μια έφεση σε πρόχειρο φαγητό και σνάκς πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι με αποτέλεσμα την έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Αυτό με τη σειρά του δίνει τη σκυτάλη σε συμπτώματα ατονίας και υπνηλίας, αίσθημα χαμηλών επιπέδων ενέργειας και παραγωγικότητας, και κατά συνέπεια μειωμένες αποδόσεις στις εξετάσεις.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτές τις απαιτητικές περιόδους, πάντα με τη συμβουλευτική του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας οι οποίοι και είναι οι κατάλληλοι για να συστήσουν αξιόπιστα, ποιοτικά και πιστοποιημένα πολυβιταβινούχα σκευάσματα, ειδικά για την κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Περιέχουν κυρίως ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η C και η Ε, μαγνήσιο, σελήνιο και Gingko Biloba & Ginseng.
Σε ποιες περιόδους ενδείκνυται κυρίως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;
Η ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά όταν περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, πουλερικά, ψάρια) με τη σωστή κατανομή ημερήσιων γευμάτων, αποτελεί και τη βάση της πυραμίδας για την καλή τους υγεία, την πρόληψη ασθενειών και τη σωστή τους ανάπτυξη.
Όταν αυτό δεν συμβαίνει, από μόνο του αποτελεί λόγο για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, και επομένως ατονία, έλλειψη συγκέντρωσης, ευάλωτη υγεία, κόπωση, μειωμένη απόδοση και συχνά πρόδρομο φλεγμονών και λοιμώξεων.
Ως εκ τούτου, και επειδή η Ιπποκράτειος ιατρική συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από τις σύγχρονες ιατρικές μελέτες και η ποιότητα και η πληρότητα της διατροφής αποτελεί κορυφαίο παράγοντα πρόληψης της υγείας, είναι μάλλον δόκιμο να αναφερθούμε σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής και όχι σε ποιες περιόδους:
-Σε παιδιά με νευρογενή βουλιμία ή ανορεξία
-Σε παιδιά με στερητικές δίαιτες
-Σε παιδιά με διατροφική νεοφοβία (αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και τροφές)
-Σε παιδιά που ακολουθούν κακή ή χαώδη διατροφή (αλμυρά ή γλυκά τυποποιημένα σνάκς, junk food, κλπ) λόγω γονικής αδιαφορίας, έλλειψης χρόνου ή έλλειψης διατροφικής παιδείας
-Σε παιδιά με καθορισμένες διατροφικές συνήθειες για λόγους τροφικών αλλεργιών ή θρησκείας
-Σε παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα ή άλλα σύνδρομα (καρκίνος, διαβήτης κλπ) που είτε δημιουργούν είτε προϋποθέτουν διατροφικές ιδιαιτερότητες
-Σε παιδιά με έντονη αθλητική δράση κυρίως κατά τις περιόδους επίπονων προπονήσεων ή αγώνων με υψηλή κατανάλωση ενέργειας
-Σε κορίτσια που μπαίνουν στην έμμηνο ρήση και βιώνουν έντονες ορμονικές διαταραχές.
Σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την πρόσληψη βιταμινών είναι δόκιμο να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του οργανισμού;
Εφόσον το παιδί συγκαταλέγεται για τον οιονδήποτε λόγο σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, είναι δόκιμο να υποστηριχθεί από τα κατάλληλα, πάντα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα συμπληρώματα διατροφής, πάντα με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού ή του γιατρού προκειμένου να προαχθεί η καλή του υγεία, η θωράκιση του οργανισμού του και η ομαλή σωματική και πνευματική του ανάπτυξη.
Η συμβουλευτική από τους επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητη για την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων και τη σωστή ημερήσια πρόσληψη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διατροφική παιδεία και η ισορροπημένη διατροφή του παιδιού οφείλει να βρίσκεται στις απόλυτες προτεραιότητες κάθε γονέα.
Τα περισσότερα παιδιά έχουν αθλητικές δραστηριότητες παράλληλα με το διάβασμα που στις μέρες μας λόγω μεγάλου ανταγωνισμού και στους δύο τομείς πρέπει να υπερέχουν με αποτέλεσμα να κουράζονται και ο χρόνος ξεκούρασης να μειώνεται ολοένα. Ενδείκνυται η πρόσληψη συμπληρωμάτων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Το ανοσοποιητικό σύστημα του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων βάλλεται και προσβάλλεται σταθερά από περιβαλλοντικούς παράγοντες που τους περισσότερους είναι αδύνατο να ελέγξουμε ατομικά, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η μόλυνση της πρωτογενούς παραγωγής, οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, τα τροποποιημένα τρόφιμα και η χημική επεξεργασία τους, το άγχος, οι διαταραχές ύπνου κλπ.
Όλα αυτά αφορούν και επηρεάζουν δυστυχώς και τα παιδιά. Εάν λοιπόν σε αυτά προστεθούν και οι αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων με βασικό στοιχείο τον ανταγωνισμό και το άγχος της επιτυχίας ή αποτυχίας που δημιουργεί αυτός, είτε αφορά ακαδημαϊκές είτε αθλητικές επιδόσεις, τότε σίγουρα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορούμε να ισχυριστούμε με ασφάλεια ότι βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο. Ποια είναι η καλύτερη άμυνα; Η ισορροπημένη διατροφή, η ασφάλεια και η ψυχολογική σταθερότητα.
Όταν όμως η διατροφή, εκούσια ή ακούσια, δεν είναι η ενδεδειγμένη Μεσογειακή, τότε η πρόσληψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής είναι δυνατό να συστηθεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Συστατικά όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες C, D και Ε είναι σημαντικά για ενίσχυση της αθλητικής επίδοσης και απόδοσης.
Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών, κυρίως των εφήβων στην εποχή μας αντιμετωπίζουν από πολύ νωρίς ορμονικά προβλήματα
υπάρχει βελτίωση με την πρόσληψη συμπληρωμάτων;
Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στην έναρξη της έμμηνου ρήσης στα κορίτσια είναι πιθανό να βελτιωθούν με συμπληρώματα διατροφής που προέρχονται από πιστοποιημένες εταιρείες-παραγωγούς, και υπάρχουν στα φαρμακεία.
Υπογραμμίζουμε ωστόσο την αναγκαιότητα συμβουλευτικής από το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας. Για άλλου τύπου ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται στους εφήβους, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που να συνδέεται η βελτίωσή τους με συμπληρώματα διατροφής.
Οι δερματικές παθογένειες μαστίζουν τη νέα γενιά λόγω του ανταγωνισμού, της πίεσης, των εξαντλητικών προγραμμάτων μάθησης και αθλοπαιδιών – πώς θα βοηθήσει η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών;
Οι δερματικές παθογένειες που συναντώνται κυρίως στους εφήβους σε ένα καλό ποσοστό οφείλονται και σε διαταραχή του ανοσοποιητικού τους συστήματος η οποία όπως προαναφέραμε είναι πολυπαραγοντική. Μια ισορροπημένη όμως διατροφή ή και ειδική δίαιτα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής είναι δυνατό να συμβάλλουν ευεργετικά στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων, πάντα με τη καθοδήγηση του θεράποντα δερματολόγου μας.