«Προσβλητική, παραπλανητική και υπό το καθεστώς πανικού» χαρακτηρίζει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη ( ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στις καταγγελίες της ότι ο ΕΟΠΥΥ παρανόμως αποφάσισε την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων Διαβήτη από τα φαρμακεία και τη γνωστοποίηση περιστατικών παράνομης επιβάρυνσης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.
Καταλογίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον ΠΦΣ ότι «αδικαιολόγητα αποφεύγει να επικαλεστεί τη νομολογία που υπάρχει στην Ελλάδα για το θέμα» αλλά αντιθέτως «χαρακτηρίζει τις καταγγελίες αυτές «απολύτως άδικες, (που) στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς».
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας στην ανταπάντηση του, «εμείς γνωστοποιήσαμε μια πραγματικότητα που αντιβαίνει στην επικείμενη νομοθεσία, καθώς μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών ζητά από τους πάσχοντες συμμετοχή, η οποία διαφέρει από φαρμακοποιό σε φαρμακοποιό, για τα αναλώσιμα του Διαβήτη.
Αυτά θα έπρεπε να προμηθεύονται όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με μηδενική συμμετοχή, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019!».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα που βιώνουν οι διαβητικοί ασθενείς είναι πως «η παράνομη επιβάρυνση συνεχίζεται και διευρύνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα οι πάσχοντες είτε να αναγκάζονται, εφόσον έχουν αυτήν τη δυνατότητα, να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι τελικά να βρουν αυτό που εφαρμόζει το νόμο, δεν ζητά δηλαδή συμμετοχή, είτε αναγκάζονται να την πληρώνουν, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, με έντονο το φαινόμενο στην περιφέρεια, όπως στα νησιά ή σε απομονωμένες ακριτικές περιοχές».
Υπενθυμίζει δε πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από το Νοέμβριο του 2017, ανέδειξε το πρόβλημα επανειλημμένες φορές, τόσο με επιστολές της στον ΕΟΠΥΥ, όσο και με ανακοινώσεις της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθώντας να βάλει «φρένο στην ξέφρενη ασυδοσία». Το 2018 μετά από επώνυμη καταγγελία η οποία απευθυνόταν σε τοπικό Φαρμακευτικό και Ιατρικό Σύλλογο , η Ομοσπονδία απευθύνθηκε και στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, το αρμόδιο όργανο ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.
Καταγέλλει όμως πως η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ουδέποτε κάλεσε το πρόσωπο που κατέθεσε την καταγγελία, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε, ενώ το άτομο με Διαβήτη βρέθηκε και ενώπιον του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, όπου αναγκάστηκε να λογοδοτήσει για την ενέργειά του, για την καταγγελία, δηλαδή, με την οποία διεκδίκησε το νόμιμο δικαίωμά του, να μην καταβάλλει συμμετοχή για τα αναλώσιμα υλικά του!
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αρνείται τις αιτιάσεις των φαρμακοποιών ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποκινείται από παράγοντες ή φορείς, παρά μόνον από τα προβλήματα των ασθενών που εκπροσωπεί. Και καταλήγει τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία τους ζητεί την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στα αναλώσιμα υλικά του σακχαρώδη διαβήτη.