Τρία σκυλιά ράτσας μπινγκλ αποδείχθηκαν ικανά να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της όσφρησης, δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για τον εντοπισμό συγκεκριμένων βιοδεικτών της ασθένειας.
Στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο Journal of the American Osteopathic Association, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ικανότητες των σκυλιών μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και οικονομικών τρόπων διάγνωσης του καρκίνου.
Μετά από οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης, τα μπιγκλ που είχαν επιλεχθεί για την ανωτερότητά τους όσον αφορά στους οσφρητικούς υποδοχείς, κατάφεραν να διαχωρίσουν τα δείγματα ορού αίματος των ασθενών που είχαν κακοήθη καρκίνο του πνεύμονα και αυτών της υγιούς ομάδας ελέγχου με ακρίβεια που έφτανε το 97%. Τα σκυλιά οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου τα δείγματα ορού αίματος τόσο των ασθενών όσο και των υγιών συμμετεχόντων στη μελέτη βρίσκονταν στον ίδιο χώρο και κάθε φορά που δεν αναγνώριζαν κάποιο στοιχείο ύπαρξης μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα προχωρούσαν στο επόμενο δείγμα.
Αυτή τη στιγμή, ο Δρ. Thomas Quinn, καθηγητής στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie και επικεφαλής της μελέτης, βρίσκεται μαζί με την ομάδα του στο επαναληπτικό στάδιο της μελέτης, εκπαιδεύοντας τα σκυλιά έτσι ώστε αυτή τη φορά να αναγνωρίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού αλλά και του παχέος εντέρου στα δείγματα αναπνοής των ασθενών, τα οποία συλλέγονται μέσω μιας μάσκας προσώπου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η κατηγοριοποίηση των δειγμάτων με βάση τις χημικές και φυσικές τους ιδιότητες και η επαναπαρουσίασή τους στα σκυλιά μέχρι την αναγνώριση συγκεκριμένων βιοδεικτών κάθε είδους καρκίνου.
Στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη μιας μεθόδου ελέγχου, παρόμοιας με το τεστ εγκυμοσύνης σε κόστος, ευκολία και διαθεσιμότητα, με τον Δρ. Quinn να οραματίζεται μια συσκευή στην οποία ο εξεταζόμενος θα εκπνέει και θα βλέπει το χρώμα να αλλάζει ανάλογα με το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.
Κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση
Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) σταδίου IA ανέρχεται σε 92% και πέφτει στο 13% στο στάδιο IIIC. Μετά τη μετάσταση, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης κυμαίνεται από το 10% έως και λιγότερο από 1%, ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας.
Επιπλέον, τόσο ο έλεγχος όσο και η απεικόνιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι δαπανηρές διαδικασίες και όχι πάντα αξιόπιστες, καθώς η ακτινογραφία θώρακος έχει υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών διαγνώσεων, ενώ η αξονική τομογραφία έχει υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών διαγνώσεων.
Ο Δρ. Quinn πιστεύει ότι η έρευνα αυτή θα οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις ελέγχου και διάγνωσης, προκαλώντας πιθανότατα μια σημαντική αλλαγή στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου.