Η έλλειψη μικροθρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12 και D, όπως επίσης και φυλλικού οξέος, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού, είναι συνηθισμένη στους ενήλικες με κοιλιοκάκη. Αυτό δείχνει νέα μελέτη της Mayo Clinic που θα δημοσιευθεί τον Ιούλιο στο Mayo Clinic Proceedings.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την εξέταση των στοιχειών 309 ενηλίκων που μόλις είχαν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Παρατηρήθηκε επίσης ότι το χαμηλό σωματικό βάρος και η απώλεια βάρους που συνήθως σχετίζονται με τη νόσο δεν παρατηρούνταν τόσο συχνά. Η απώλεια βάρους ως σύμπτωμα παρατηρήθηκε μόλις στο 25,2% των ασθενών ενώ ο μέσος όρος του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων τους κατηγοριοποιούσε ως υπέρβαρους.

«Η παρατήρηση της συχνότητας έλλειψης μικροθρεπτικών ουσιών σε αυτή την ομάδα ασθενών ήταν κάτι απροσδόκητο για μας, με δεδομένο ότι παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα δυσαπορρόφησης», δηλώνει ο Δρ. Adam Bledsoe, επικεφαλής της μελέτης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η εμφάνιση της κοιλιοκάκης έχει αλλάξει από την κλασσική απώλεια βάρους, την αναιμία και τη διάρροια, με τον αριθμό των ασθενών που δεν έχουν τα κλασσικά συμπτώματα να αυξάνεται», αναφέρει ο Δρ. Bledsoe. «Ωστόσο η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών παραμένει συχνή στους ενήλικες και θα έπρεπε να εξεταστεί» συμπληρώνει. Η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βιταμίνη D, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β12, τον ψευδάργυρο και το χαλκό.

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια αυτοάνοση πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ελλείψεις θρεπτικών ουσιών έχουν πιθανά αντίκτυπο στην υγεία, ωστόσο σε αυτή τη μελέτη οι κλινικές επιπτώσεις τους παραμένουν άγνωστες. «Είναι απαραίτητη η διενέργεια περισσότερων μελετών για να καθοριστούν οι συνέπειες των ελλείψεων, οι βέλτιστες στρατηγικές αντιμετώπισης και παρακολούθησης», καταλήγει ο Δρ. Bledsoe.