Καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες φαίνεται πως βρήκε η ερευνήτρια Angela Christiano και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αξιοποιώντας μικρά μόρια όπως οι αναστολείς JAK οι οποίοι «αφυπνίζουν» ανενεργούς θύλακες.

Παράλληλα χρησιμοποιώντας θεραπείες βλαστοκυττάρων στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων θυλάκων.

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Stem Cell οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ανακάλυψαν κύτταρα που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα, τα οποία διατηρούν τους θύλακες των τριχών σε ανενεργή κατάσταση και έδειξαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία αυτών των κυττάρων θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους ανενεργούς θύλακες.

Σε μία δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, η Δρ. Christiano και η ερευνητική της ομάδα δημιούργησαν ένα τρόπο ανάπτυξης ανθρώπινων τριχών, ο οποίος θα μπορούσε να ανοίξει νέες διόδους για χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης της αλωπεκίας σε περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, και να βελτιώσει τον τρόπο που οι φαρμακευτικές εταιρίες αναζητούν νέα φάρμακα κατά της τριχόπτωσης.

Σε προηγούμενες έρευνες η Δρ. Christiano και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν το νέο μονοπάτι JAK-STAT, που είναι ενεργό μέσα στα βλαστοκύτταρα των αδρανών θυλάκων των τριχών και τα διατηρούν σε ανενεργό καθεστώς.

Οι ερευνητές θέλησαν να έχουν μία λεπτομερή εικόνα των φυσικών διαδικασιών οι οποίες κρατούν τους θύλακες ανενεργούς, αναζητώντας παράγοντες που ελέγχουν το μονοπάτι JAK στους θύλακες των τριχών. Η έρευνα οδήγησε στα τριχοφάγα κύτταρα που παράγουν ογκοστατίνη Μ η οποία διατηρεί τους θύλακες σε ανενεργή κατάσταση.

Η στόχευση των τριχοφάγων θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Χρησιμοποιώντας αναστολείς μικρών μορίων και αντισώματα για να μπλοκάρουν τον υποδοχέα Csf1R στα τριχοφάγα κύτταρα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να σταματήσουν τη ροή ογκοστατίνης Μ και να επανεκκινήσουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών.

Η ανάπτυξη νέων θυλάκων τριχών

Στη δεύτερη μελέτη, στόχευσαν στη χρήση βλαστοκυττάρων για την ανάπτυξη τριχών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησαν ένα νέο τρόπο ανάπτυξης ανθρώπινων τριχών σε ένα τριβλίο, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το τρόπο για χειρουργικές μεθόδους καταπολέμησης της αλωπεκίας σε περισσότερους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών. Είναι η πρώτη φορά που θύλακες ανθρωπίνων τριχών αναπτύχθηκαν παρήχθησαν σε ένα τριβλίο χωρίς να χρησιμοποιηθούν για εμφύτευση στο δέρμα.

Για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των κυττάρων των ανθρώπινων τριχών, η Δρ. Christiano επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες που μιμούνται το τρισδιάστατο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες. Το εργαστήριο αρχικά δοκίμασε τη δημιουργία μικρών πεδίων κυττάρων σε σταγόνες υγρού. Αλλά όταν τα πεδία εμφυτεύθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) τα αποτελέσματα ήταν απρόβλεπτα: ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα δημιούργησαν νέες τρίχες ενώ άλλα όχι.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε την ικανότητα των εκτυπωτών 3-D να δημιουργούν ένα πιο φυσικό μικροπεριβάλλον για την ανάπτυξη θυλάκων των τριχών.

Κύτταρα θυλάκων τριχών από εθελοντές τοποθετήθηκαν στα δοχεία και καλύφθηκαν από κύτταρα τα οποία παράγουν κερατίνη. Τα κύτταρα τροφοδοτήθηκαν με μία μίξη αναπτυξιακών παραγόντων που περιείχαν συστατικά συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων JAK. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι θύλακες των τριχών εμφανίστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν παράγοντας τρίχες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα τριχών οι οποίες σχεδιάζονται σωστά και κατασκευάζονται έτσι ώστε να μπορούν να εμφυτευθούν και πάλι στο κρανίο του ίδιου ασθενούς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Christiano.