Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις το 2040 θα βρει τους Ισπανούς να είναι ο μακροβιότερος λαός στον κόσμο. Ο μέσος όρος ζωής τους εκτιμάται ότι θα είναι τα 85,8 χρόνια και ότι κάπως έτσι θα αφήσουν πίσω τους τούς Γιαπωνέζους που κρατούν τα ηνία της μακροβιότητας τα τελευταία χρόνια.

Οι Ισπανοί λοιπόν, που εκτιμάται ότι θα ανακηρυχθούν σύντομα πρωταθλητές της μακροζωίας, έχουν κάποια «μυστικά» που δεν διαφέρουν καθόλου από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής αλλά και τις πατροπαράδοτες συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι, αν και τη δεκαετία του ’60 ήταν οι μακροβιότεροι στον κόσμο, στις μέρες μας έχουν κατά πολύ χάσει τα πρωτεία.

Ας δούμε λοιπόν τις συνήθειες των Ισπανών που αποτελούν διαβατήριο για μια μεγάλη και καλή ζωή και που στην πλειονότητά τους μοιάζουν με τις ελληνικές, κυρίως για να τις ξαναθυμηθούμε και να τις εντάξουμε και πάλι στην καθημερινότητά μας ώστε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.

Περπατούν καθημερινά

Αν και δεν είναι φανατικοί του γυμναστηρίου, περπατούν αρκετά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Ισπανοί, με ποσοστό 76% του πληθυσμού τους να περπατάει τουλάχιστον 10 λεπτά περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα, είναι δεύτεροι στη λίστα με τους φανατικότερους ευρωπαίους περιπατητές, ενώ την πρώτη θέση κατέχουν οι Βούλγαροι, που περπατούν σε ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο, 77%. Μάλιστα, το 37% των Ισπανών είτε περπατούν είτε κάνουν ποδήλατο για να φτάσουν στην εργασία τους καθημερινά.

Τρώνε μεσογειακά

Γνωρίζουμε όλη τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, τόσο για να διατηρούμαστε υγιείς όσο και όσον αφορά την προοπτική της μακροζωίας μας. Ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και λαχανικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας των Ισπανών. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα, νόστιμος και αγαπημένος ξηρός καρπός, είναι πηγή μαγνησίου και βιταμίνης Ε και έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και στη βελτίωση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος χάρη στον ψευδάργυρο που μας δίνουν.

Επίσης, οι ντομάτες, που αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή μεσογειακά λαχανικά, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που έχει συνδεθεί με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Το ελαιόλαδο από την άλλη πλευρά, ο κοινός παρονομαστής και η βάση της διατροφής όλων των λαών της λεκάνης της Μεσογείου, δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι το υγρό χρυσάφι του Ομήρου και το μυστικό συστατικό της υγείας και της μακροβιότητας των μεσογειακών λαών.

Αν και τα τελευταία χρόνια οι Ισπανοί, όπως και οι Ελληνες, ξεπερνούν τα όρια με το κόκκινο κρέας και το αλάτι, οι – κατά τα άλλα – υγιεινές επιλογές τους σε συνδυασμό με το κόκκινο κρασί, που είναι ευεργετικό κυρίως για την καρδιά, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, συμβάλλουν ουσιαστικά στην προοπτική της μακροζωίας τους. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι – όπως και οι Ελληνες κυρίως στην επαρχία – ψωνίζουν από τοπικούς και μικρούς παραγωγούς, που μπορούν να τους προσφέρουν φρέσκα, αγνά και προσεγμένα προϊόντα.

Κοιμούνται το μεσημέρι

Οι Ισπανοί – όπως και εμείς στην Ελλάδα – τρώνε παραδοσιακά το μεγάλο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι και μετά συνηθίζουν να κοιμούνται για 1 ή 2 ώρες. Ακριβώς όπως και στην Ελλάδα όμως, οι νεότεροι δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν το μεσημέρι αλλά το προσπαθούν τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι πιο μεγάλοι σε ηλικία δεν παραλείπουν εύκολα τον μεσημεριανό τους υπνάκο. Ερευνες έχουν δείξει ότι ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στην καρδιαγγειακή μας υγεία και ότι ουσιαστικά όταν ξυπνάμε από αυτόν είμαστε έτοιμοι για το υπόλοιπο της ημέρας, ξεκούραστοι και χαλαροί.

Κάνουν αρκετό σεξ

Αν και οι Ισπανοί έχουν κατά μέσο όρο την πρώτη τους σεξουαλική επαφή στα 19 τους, κάπως αργά σε σχέση με τους Άγγλους για παράδειγμα που την έχουν στα 18 τους, στη συνέχεια της ζωής τους φαίνεται να παίρνουν το αίμα τους πίσω και να κάνουν περισσότερο σεξ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι Ισπανίδες κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 2,1 φορές την εβδομάδα ενώ οι Αγγλίδες 1,7. Επίσης οι Ισπανοί θεωρούνται – και έχουν ψηφιστεί σε σχετικές έρευνες – από τους καλύτερους εραστές παγκοσμίως και οι Ισπανίδες φέρονται να φλερτάρουν πολύ στα σάιτ γνωριμιών κ.λπ.

Χρησιμοποιούν «χαρούμενες» λέξεις

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Peter Dodds από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, οι Ισπανοί, τόσο όταν μιλάνε όσο και όταν γράφουν, χρησιμοποιούν πληθώρα «ευτυχισμένων» λέξεων. Για χάρη της έρευνας ο καθηγητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 100.000 λέξεις σε 10 από τις πιο συχνά ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως. Ηθελαν να βρουν αν οι «θετικές» λέξεις (π.χ. γέλιο, αγάπη) χρησιμοποιούνται πιο πολύ από τις «αρνητικές» (π.χ. στενοχώρια, κλάμα). Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους έδειξε ότι αν και γενικά οι διάφορες γλώσσες έχουν έναν θετικό προσανατολισμό, τα ισπανικά είναι πιο χαρούμενα και περιέχουν πιο πολλές «ανεβαστικές» λέξεις από όλες τις υπόλοιπες γλώσσες.

Τρώνε πιο ελαφρά το βράδυ

Ακριβώς όπως έκαναν παλαιότερα οι Ελληνες, οι Ισπανοί έχουν κι αυτοί στην κουλτούρα τους να τρώνε ένα μεγάλο μεσημεριανό, να ξαπλώνουν μετά για τη μεσημεριανή «σιέστα» τους και το βράδυ να τρώνε λίγο και ελαφρά. Οπως οι Ελληνες έχουμε τα παραδοσιακά μας μεζεδάκια που απολαμβάνουμε με το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί μας, έτσι και οι Ισπανοί επιλέγουν tapas (μικρά παραδοσιακά πιάτα) που συνοδεύουν βέβαια και εκείνοι με τη σειρά τους με λίγο (όχι υπερβολικό) αλκοόλ. Προφανώς κάνουμε καλά, αρκεί να μην το παρακάνουμε με τους μεζέδες, αφού πλέον γίνεται μεγάλη επιστημονική συζήτηση που θέλει να δείξει ότι το βραδινό φαγητό είναι επιβαρυντικό τόσο για την υγεία όσο και κυρίως, για τη σιλουέτα μας.

Ανήκουν σε κοινότητες

Και πάλι ένα χαρακτηριστικό της ζωής των μεσογειακών λαών που φαίνεται να συμβάλλει αν μη τι άλλο στα καλά, αν όχι και στα πολλά, χρόνια. Οι Ισπανοί περιστοιχίζονται από φίλους, οικογένεια, γειτονιά, ακόμη και ομόθρησκούς τους που είναι πρόθυμοι να τους στηρίξουν στις λύπες και να διασκεδάσουν μαζί τους στις χαρές. Αυτή η αίσθηση του ότι ανήκουν και ότι έχουν ανθρώπους για να μοιραστούν τόσο τα καλά όσο και τα άσχημα συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική τους υγεία, που με τη σειρά της επηρεάζει τόσο τη σωματική υγεία όσο και την προοπτική της μακροζωίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!