Τα τσεκ-απ από την ηλικία των 40, ακόμα κι αν αισθάνεστε απόλυτα υγιείς, σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας όταν θα εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, δηλώνουν οι ειδικοί.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders σε μία ομάδα 561 ενηλίκων που έδειχναν υγιείς βρήκαν ότι υπήρχαν κατά μέσο όρο πέντε αδιάγνωστα προβλήματα υγείας ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένης της αδιάγνωστης υψηλής αρτηριακής πίεσης και της πρώιμης απώλειας ακοής.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ακοή, τη μνήμη, τη λειτουργία των πνευμόνων, την αίσθηση των ποδιών, την ισορροπία, τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα των εθελοντών.
Ανάμεσα στους 561 εθελοντές οι ενήλικες ηλικίας 40-75 ετών, ο μέσος αριθμός προβλημάτων υγείας ήταν πέντε, ανεξάρτητα από την δεκαετία ζωής.
«Οι άνθρωποι στη μέση ηλικία αρχίζουν να “πέφτουν” στη “μαύρη τρύπα” της γήρανσης», δήλωσε η Δρ. Sue Gordon, επικεφαλής της έρευνας.
«Οι μικρές, αναστρέψιμες, αλλαγές στην υγεία περνούν απαρατήρητες ενώ οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό χρόνο και οι ζωές τους αναλώνονται στη δουλειά και την οικογένεια».
Συχνά δεν προσέχουμε το πρόβλημα, πριν να είναι πολύ αργά και τελικά να είναι πιο δύσκολη αλλά και πιο ακριβή η αντιμετώπισή του.
Έτσι ακόμα οι 40χρονοι και 50χρονοι έχουν προβλήματα υγείας με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι εύκολο να αλλάξουν.
Αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:
Σε ποσοστό 30% αδιάγνωστη υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σε ποσοστό 32% προβλήματα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας.
Σε ποσοστό 34% αδιάγνωστη λειτουργική απώλεια ακοής.
Τα καλά νέα είναι πως αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες και έξι μήνες μετά τη διάγνωση, πολλοί εξ αυτών μπορούν να ακολουθήσουν τις ιατρικές συμβουλές και να βελτιώσουν την υγεία τους. «Αυτό το συμπέρασμα δείχνει πως η εξατομικευμένη παρακολούθηση βελτιώνει την υγεία ακόμα και σε ανθρώπους που αισθάνονται υγιείς. Μπορεί επίσης να σώσει ζωές και χρήματα σε κατοπινό στάδιο της ζωής», προσθέτει η Δρ. Gordon.
«Η εξατομικευμένη παρακολούθηση υγείας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία σημαντική παράμετρο ενίσχυσης της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού αποφεύγοντας τις «παγίδες» της μέσης ηλικίας».
Ενώ τα γονίδια και οι τραυματισμοί αλλάζουν την υγεία, ο τρόπος ζωής και οι επιλογές μας βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, αλλά μόνο αν γνωρίζουμε ποιοι τομείς της υγείας μας φθίνουν.
Πολλά προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να αντιστραφούν με στοχευμένη φροντίδα.
Στόχος της μελέτης είναι η ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των ανθρώπων να παραμείνουν υγιείς και να μειώσουν τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας.