Αν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας.

Μια πρόσφατη ελβετική μελέτη βρήκε ότι το 86% από 272 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχε έλλειψη ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά βρήκε μια σημαντικά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε έλλειψη βιταμίνης D και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα 25(OH)D στο πλάσμα βρέθηκαν να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τα άλλα άτομα.

Η βιταμίνη D, η οποία συντίθεται όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με ηλιακή ακτινοβολία, παίζει έναν σημαντικό ανοσοτροποιητικό ρόλο και εμφανίζεται να ηρεμεί σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν χαμηλή δόση βιταμίνης D μαζί με το αντιρευματικό τους φάρμακο (DMARD) είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε 3 μήνες σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε μόνο το αντιρευματικό φάρμακο.

Ο υποδοχέας βιταμίνης D (VDR) που δεσμεύει τη βιταμίνη D βρίσκεται στην επιφάνεια των ανοσοποιητικών κυττάρων. Λόγω του ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, φαίνεται λογικό ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι ο υποδοχέας της βιταμίνης D είναι σημαντικός στον περιορισμό της φλεγμονώδους τάσης των ανοσοποιητικών κυττάρων σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Η βιταμίνη D, ωστόσο, κάνει πολλά περισσότερα από να συλλαμβάνει απλώς τα καταστροφικά ανοσοποιητικά κύτταρα. Τροφοδοτεί τα προστατευτικά ανοσοποιητικά κύτταρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με ένα πλήθος ασθενειών όπως καρκίνο, γρίπη, άσθμα, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αλλεργίες, περιοδοντίτιδα, καρδιοπάθεια, φλεγμονή και διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου επιβάλλεται καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά και λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 από παιδική ηλικία. Η βιταμίνη D3 έχει περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική δράση.