Η μητρότητα είναι από μόνη της το πιο πολύτιμο δώρο για μια γυναίκα. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζεις όμως είναι τα δώρα που η μητρότητα της χαρίζει στο δικό της σώμα. Και πιο συγκεκριμένα, στο αναπαραγωγικό της σύστημα.
Ο Δρ. Θ. Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ποια μπορεί να είναι αυτά τα οφέλη που εξασφαλίζει σε μια γυναίκα το γεγονός ότι έχει αποκτήσει παιδί και γιατί οι μαμάδες έχουν πιο υγιές αναπαραγωγικό σύστημα.
Πιο μειωμένος κίνδυνος για γυναικολογικό καρκίνο
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Oξφόρδης αλλά και το Ovarian Cancer Center στον Καναδά, οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν πολύ μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν γυναικολογικό καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, και ένα μόνο παιδί να αποκτήσει μια γυναίκα μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών κατά 20% και καρκίνο του ενδομητρίου κατά 40%. Ενώ για κάθε παιδί που αποκτά μετά το πρώτο, το ποσοστό εκδήλωσης γυναικολογικού καρκίνου μειώνεται κατά 8%. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων – μετά τον τοκετό – πιθανόν να προστατεύουν το ενδομήτριο από τον καρκίνο.
Βελτιώνεται η ενδομητρίωση
Επίσης, έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ότι η ορμονική αυτή ανακατάταξη που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη, αλλά και η όλη διαδικασία του τοκετού μπορούν να βοηθήσουν το ενδομήτριο, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να βλέπουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, μίας πάθησης που φέρνει ιδιαίτερα επώδυνες περιόδους, να βελτιώνονται σημαντικά. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε να τονίσουμε ότι μια διαγνωσμένη ενδομητρίωση μπορεί να αποτελεί βασικό λόγο που καθυστερεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, ενώ η ίδια το επιθυμεί.
Λιγότερο επώδυνη περίοδος
Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι από τότε που έγιναν μητέρες έχουν λιγότερο επώδυνα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ άλλες μπορεί να δουν την περίοδό τους να ρυθμίζεται καλύτερα. Γενικά, αυτή η ορμονική ανακατάταξη στο γυναικολογικό σύστημα – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Πιθανόν όμως και λόγω της διαστολής της μήτρας κατά τη εγκυμοσύνη να παρατηρείται βελτίωση των συμπτωμάτων, όταν η περίοδος επανέρχεται.
Υπάρχει άλλη εξήγηση;
Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι συνήθως πιο συνεπείς στα ραντεβού για τους καθιερωμένους γυναικολογικούς ελέγχους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και test pap και πηγαίνουν πιο γρήγορα στον γιατρό όταν έχουν συμπτώματα ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας από τις γυναίκες χωρίς παιδιά που έχουν την τάση να αναβάλλουν περισσότερο. H συνέπεια στα καθιερωμένα check up μπορεί να διασφαλίσει έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνήθως εξασφαλίζει και καλύτερη πρόγνωση.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στις μητέρες που είναι καπνίστριες είναι πιο έντονη η επιθυμία για διακοπή του καπνίσματος από ότι στις γυναίκες χωρίς παιδιά. Κι από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες μαμάδες παραδέχονται ότι μετά την απόκτηση παιδιών προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κυρίως για χάρη των παιδιών τους, αλλά και για να έχουν και οι ίδιες καλύτερη υγεία. Η γενική αίσθηση επομένως είναι ότι μια γυναίκα που αποκτά παιδί είναι πιο προσεχτική με την υγεία της, πράγμα που αποτελεί ασπίδα προστασίας όχι μόνο για το αναπαραγωγικό της σύστημα αλλά και για την υγεία της συνολικά.