Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου τείνει να είναι άκρως αγχωτική, με το στρες που προκαλεί η δουλειά, αλλά και οι οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις να δημιουργούν πολλή πίεση στους περισσότερους από εμάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό διάφορων πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία έχουν εισάγει προγράμματα αντιμετώπισης του στρες μέσω των ζώων, στη διάρκεια των οποίων οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με γάτες και σκύλους για να «ανακουφισθούν» από το άγχος τους.
Για του λόγου το αληθές, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington πραγματοποίησαν μία μελέτη στην οποία υποστήριξαν ότι, εκτός του ότι βελτιώνουν τη διάθεση των φοιτητών, τα προγράμματα αυτά μπορούν πράγματι να μπουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και να προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη.
«Έστω και 10 λεπτά αρκούν για να υπάρξει σημαντική επίδραση. Οι φοιτητές στη μελέτη μας που αλληλεπιδρούσαν με τα κατοικίδια παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, μιας βασικής ορμόνης του στρες», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου, Patricia Pendry, η οποία δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο AERA Open.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τη μείωση της κορτιζόλης σε πραγματικές συνθήκες και όχι μέσα σε ένα επιστημονικό εργαστήριο. Κατά τη διάρκειά της, οι 249 φοιτητές χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη μπορούσε να παίξει, να φροντίσει ή απλά να περάσει χρόνο με τα ζωάκια για διάστημα 10 λεπτών.
Για να συγκρίνει τις επιδράσεις των διαφορετικών τύπων έκθεσης στα ζώα, η ερευνητική ομάδα έβαλε τη δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων να παρατηρεί άλλους ανθρώπους που αλληλεπιδρούσαν με τα ζώα, όσο εκείνοι περίμεναν για τη σειρά τους. Η τρίτη ομάδα παρακολούθησε κάποια σλάιντς από τα ίδια ζώα που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ η η τέταρτη ομάδα βρισκόταν απλώς σε αναμονή, περιμένοντας ήσυχα τη σειρά της για 10 λεπτά χωρίς κινητά τηλέφωνα, περιοδικά ή άλλους παράγοντες διέγερσης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν διάφορα δείγματα κορτιζόλης από το σάλιο κάθε συμμετέχοντα, ξεκινώντας από το πρωί και συνεχίζοντας στη διάρκεια της ημέρας. Μόλις συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που είχαν αλληλεπιδράσει άμεσα με τα ζώα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους μετά την εμπειρία αυτή κι ότι τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και στην περίπτωση των φοιτητών που κατά την έναρξη της μελέτης είχαν είτε πολύ υψηλά είτε πολύ χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης.
«Αυτό που θέλαμε να μάθουμε κάνοντας αυτή τη μελέτη, ήταν το αν η έκθεση στα ζώα θα μπορούσε να βοηθήσει τους φοιτητές να μειώσουν το άγχος τους με έναν πιο υποκειμενικό τρόπο. Το γεγονός ότι αυτό όντως συνέβη μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς η μείωση των ορμονών του στρες μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία», τόνισε η Δρ. Pendry.
Προς το παρόν, η επιστημονική ομάδα συνεχίζει την εργασία της εξετάζοντας τις επιδράσεις ενός προγράμματος πρόληψης του στρες με τη βοήθεια των ζώων το οποίο διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι θετικά, με την επακόλουθη μελέτη να δείχνει ότι τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα μπορούν να θεωρούνται βάσιμα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.