Οι ενήλικες που παρουσιάζουν υπνική άπνοια και νιώθουν έντονη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας καθώς και την ώρα της οδήγησης φαίνεται ότι διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους που δεν παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Η έρευνα διεξήχθη σε πάσχοντες από υπνική άπνοια τους οποίους οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους: διαταραγμένος ύπνος, ελάχιστα ενοχλήματα, ελαφρά υπνηλία και μεγάλη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Να σημειωθεί ότι η υπνική άπνοια (σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο, ΣΑΥΥ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη (άπνοια) ή μερική (υπόπνοια) διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Η διακοπή της αναπνοής θεωρείται παθολογική όταν υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα (αποφρακτικό ΣΑΥΥ).
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την υπνική άπνοια με τις καρδιαγγειακές νόσους. Με την τρέχουσα έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να κατηγοριοποιήσουν τους ασθενείς με υπνική άπνοια βάσει των συμπτωμάτων τους ούτως ώστε να κατανοήσουν καλύτερα αυτό τον συσχετισμό.
Ανέλυσαν στοιχεία από 1.207 ενήλικες ηλικίας 40 ετών ή περισσότερο που συμμετείχαν στην Έρευνα Μελέτης Ύπνου και Υγείας της Καρδιάς (Sleep Heart Health Study) και παρακολουθήθηκαν για δώδεκα χρόνια. Οι ασθενείς είχαν μέτρια ή σοβαρή άπνοια που ορίζεται ως η εκδήλωση τουλάχιστον δεκαπέντε επεισοδίων άπνοιας ή υπόπνοιας σε διάρκεια μιας ώρας ενώ κοιμούνται.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα όπως δυσκολία να κοιμηθούν, ροχαλητό, κούραση, ημερήσια υπνηλία και υπνηλία κατά την οδήγηση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην υποκατηγορία εκείνων που παρουσίαζαν υπερβολικά μεγάλη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια κατά την εγγραφή τους στην έρευνα συγκριτικά με τους άλλους τύπους. Επίσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα) κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Ακόμη ήταν η μόνη ομάδα ασθενών με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά την εγγραφή τους στην Μελέτη συγκριτικά τους ενήλικες χωρίς υπνική άπνοια. Τέλος είχαν και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νέο ή επαναλαμβανόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι επρόκειτο για μελέτη παρακολούθησης, επομένως δεν αποδεικνύει την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην υπνική άπνοια και την καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι ασθενείς με υπνική άπνοια που παραπονιούνται για υπερβολική κούραση και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας διατρέχουν και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Diego Mazzoti από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.