Στο είδος του κουνουπιού που θεωρείται κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, αλλά και στις πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας.

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια που τον μεταδίδουν μίλησε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Άννα Παπά, σημειώνοντας ότι ο κόσμος στη χώρα μας πρέπει να μάθει να ζει με τα κουνούπια, προσπαθώντας, όσο το δυνατόν, να αποφεύγει τα τσιμπήματά τους.

Η ίδια, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε στην περίπτωση των κουνουπιών Culex που θεωρούνται ο κύριος διαβιβαστής του ιού του Δυτικού Νείλου, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι» για την ολοκληρωτική τους εξαφάνιση.

«Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν είναι κάτι αλλιώτικο ή περισσότερο από ό,τι συμβαίνει από το 2010», παρατηρεί, λέγοντας πως αυτό που έχει προκύψει από το 2010 και μετά, είναι ότι «μερικά από αυτά τα κουνούπια είναι μολυσμένα, ικανά δηλαδή να μεταδώσουν τον ιό (σ.σ του Δυτικού Νείλου) και να έχουμε τα περιστατικά».

Όσον αφορά στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες, σημείωνει: «Το πολύ βασικό είναι να προσπαθούμε τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες να έχουμε τα αντικουνουπικά μας, τα εντομοκτόνα, όλα τα γνωστά μέτρα και μέσα που ξέρει ο κόσμος εδώ και τόσα χρόνια». Ένα ακόμη μέσο αποτροπής είναι και η τοποθέτηση σίτας στα σπίτια.

Μάλιστα, αναφερόμενη στις πιο επικίνδυνες ώρες για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, διευκρινίζει πως από τις 18:00 με 19:00 το απόγευμα και μετά, «το συγκεκριμένο κουνούπι (σ.σ που μπορεί να μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου) είναι πιο ενεργό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υπάρχουν άλλα κουνούπια που είναι πιο ενεργά στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αλλά το συγκεκριμένο, το επονομαζόμενο Culex που μεταδίδει τον ιό είναι πιο πολύ ενεργό τις συγκεκριμένες ώρες, θέλει περισσότερη προσπάθεια για το καταπολεμήσουμε», τονίζει.