Η Βουλγαρία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας της χώρας, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει και τα 600.000 ζώα του χοιροτροφικού της κλάδου.

Η Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει πάνω από 30 κρούσματα της νόσου – η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο – σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Σύμφωνα με ειδικούς η βαλκανική χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού της κλάδου και να θανατωθούν 600.000 χοίροι, ενώ αξιωματούχοι του κλάδου φοβούνται ότι οι ζημίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2 δισεκ. λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).

Σοβαρό πρόβλημα και στην Κίνα

Το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα προβλέπεται από ειδικούς ότι θα εξαφανίσει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής χοιρινού της Κίνας φέτος, ή 18 εκατ. τόνους.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται. Έχουν υπάρξει κρούσματα στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Λάος. Έχει επίσης εξαπλωθεί σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενώ έχει επίσης εντοπιστεί σε αγριόχοιρους στο Βέλγιο.

Δεν λειτούργησαν τα αποτρεπτικά μέτρα στη Βουλγαρία

Τον περασμένο μήνα, η Σόφια ανακοίνωσε μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας και να προστατευθεί η χοιροτροφία στη Βουλγαρία. Ωστόσο, ο υφυπουργός Γεωργίας Γιάνκο Ιβανόφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, που έχει ήδη πλήξει πάνω από 12 περιοχές. «Αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθυσμό των αγριόχοιρων, που δυστυχώς έχει σχετικά μεγάλη συγκέντρωση σε περιοχές με χοιροτροφικές μονάδες», δήλωσε ο Ιβανόφ.

«Αποτύχαμε επίσης και με τα οικόσιτα ζώα, όπου οι φάρμες αυτές σε πολλές περιοχές δεν έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του χοιρινού στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί έως και 30% σε λιγότερο από έναν μήνα λόγω της επιζωοτίας και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά 15% το φθινόπωρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας Ντεσισλάβα Τάνεβα ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγείας και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.