Ένας στους οκτώ ηλικιωμένους που κάνει αγωγή με αντιπηκτικούς παράγοντες λαμβάνει και αναστολείς αντλίας πρωτονίων για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών ή την πρόληψη της γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Αλλά για το 36% των ασθενών, γενικά, αυτή η συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αναγκαία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society.

Διότι όπως αναφέρουν οι ερευνητές, συνήθως οι ασθενείς παίρνουν τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις συνιστώμενες οκτώ εβδομάδες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 69.000 άτομα 65 ετών και άνω που είχαν λάβει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μεγάλο σύστημα υγείας το 2018. Εξ αυτών, 8.700 είχαν πάρει αναστολείς. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τυχαία δείγματα ιατρικών συνταγών 399 ασθενών που είχαν πάρει αναστολείς για να καθορίσουν ποιος και ποιος όχι χρειαζόταν τελικά βάση της ιατρικής διάγνωσης τα φάρμακα αυτά.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με οπισθοστερνικό καύσο (καούρα) συνήθως πρέπει να σταματήσει τη λήψη των αναστολέων μετά την όγδοη εβδομάδα, ενώ όσοι παίρνουν αντιπηκτικά θα πρέπει να τους λαμβάνουν επ’ αόριστον.

«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δεν πρέπει να λαμβάνονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο καθώς ενέχουν κινδύνους υγείας, όπως γαστρεντερική αιμορραγία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης John Mafi, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συστήνει λοιπόν στους ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα τον θεράποντα ιατρό τους για το πότε είναι αναγκαία η λήψη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων και φυσικά και τα ίδια τα συστήματα υγείας να είναι σε εγρήγορση για την παρακολούθηση της σωστής εκτέλεσης των ιατρικών συνταγών.