Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιο δόντι χαλάει, πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για να μας το επισκευάσει με σφράγισμα. Τώρα, οι ερευνητές έχουν κάνει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που μπορεί – ελπίζουμε ότι δεν απέχει πολύ από το μέλλον – να αντικαταστήσει τα σφραγίσματα.
Μια μελέτη από το King’s College London, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι το φάρμακο του Alzheimer προωθεί την ανάπτυξη της οδοντίνης. Διεγείρει την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων στον οδοντικό πολτό, επιφέροντας νέα παραγωγή οδοντίνης που προστατεύει το δόντι και καθιστά περιττό το σφράγισμα.
Όταν ένα δόντι καταστρέφεται από μια μόλυνση ή απλώς χτυπιέται λόγω μιας πτώσης, ένα λεπτό στρώμα οδοντίνης αναπτύσσεται, προστατεύοντας την πληγείσα περιοχή και σφραγίζοντας τον εσωτερικό μαλακό ιστό του πολφου. Αλλά αυτό το στρώμα, δεν είναι αρκετό για να γεμίσει μια βαθύτερη τρύπα μέσα στο δόντι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα τεχνητά σφραγίσματα με οδοντιατρικό τσιμέντο, χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την ικανότητα του ατόμου να μασήσει.
Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο το γεγονός ότι οι ρίζες κάτω από τα υλικά σφραγίσματος μολύνονται και τα σφραγίσματα πρέπει να αντικαθίστανται με την πάροδο του χρόνου. Σε κάποιο σημείο, το δόντι δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα σφραγίσματα και πρέπει να βγει.
Με αυτή τη νέα μέθοδο, ένα μικρό βιοαποικοδομήσιμο σφουγγάρι κολλαγόνου εμφυτεύεται στο κοίλωμα του δοντιού. Το βασικό συστατικό όμως, είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Alzheimer. Το tideglusib, είναι ένας αναστολέας του ενζύμου GSK-3. Το ένζυμο είναι αυτό που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη οδοντίνης. Έτσι, με τη βιοαποικοδόμηση του σφουγγαριού που απελευθερώνει tideglusib, παράγεται περεταίρω οδοντίνη. Τελικά, η οδοντίνη καταλαμβάνει το χώρο όπου ήταν το σφουγγάρι.
Μέχρι στιγμής, αυτό έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, ότι ακόμη και τα δόντια με μεγαλύτερης κλίμακας ζημιά, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αυτή τη μέθοδο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου ο ιστός των ούλων έχει πεθάνει.
Εάν ο αναστολέας της GSK-3 δοκιμαστεί και εγκριθεί για χρήση στους ανθρώπους, τα οδοντικά σφραγίσματα και όλες οι δυσάρεστες παρενέργειες τους, θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν. Μείνετε συντονισμένοι!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.