Οι ασθενείς που πάσχουν από βαρηκοΐα μπορεί να προστατεύσουν σημαντικά τη νοητική και την ψυχική υγεία τους, εάν φροντίσουν να την αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα γι’ αυτούς ακουστικά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας και κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να προστατεύσουν τους χρήστες τους και από τις σοβαρές πτώσεις.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 65-74 ετών έχουν βαρηκοΐα. Η αναλογία αυτή γίνεται ένας στους δύο για τις ηλικίες άνω των 75 ετών. Υπάρχει επίσης απροσδιόριστος αριθμός νεώτερων ατόμων που επίσης έχουν σοβαρή απώλεια της ακοής. Η βαρηκοΐα στις νεαρές ηλικίες συνήθως σχετίζεται με την συνεχή έκθεση των νέων σε δυνατούς ήχους (κυρίως μουσική).
Παρότι όμως οι περισσότεροι πάσχοντες από βαρηκοΐα θα άκουγαν, εάν χρησιμοποιούσαν τα κατάλληλα διορθωτικά ακουστικά, η πλειονότητα εξ αυτών δεν τα φορούν.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις δυσκολίες στην ακοή στην τρίτη ηλικία με:
Την άνοια
Την κατάθλιψη
Την αγχώδη διαταραχή
Τα προβλήματα βάδισης
Τις πτώσεις και τα κατάγματα
Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η διόρθωση της βαρηκοΐας θα μπορούσε να προστατεύσει τους ασθενείς από αυτά τα προβλήματα.
Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές με βαρηκοΐα
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Journal of American Geriatrics Society, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 114.862 εθελοντές. Κατά την έναρξή της, οι εθελοντές είχαν ηλικία 66 ετών και άνω. Όλοι είχαν διαγνωστεί με απώλεια της ακοής. Λίγο περισσότερο από το 11% των γυναικών και το 13% των ανδρών χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.
Τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της απώλειας της ακοής, οι εθελοντές που φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας είχαν:
18% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια
11% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη
13% λιγότερες πιθανότητες πτώσης
«Γνωρίζαμε ήδη πως οι άνθρωποι με απώλεια ακοής διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Elham Mahmoudi, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. «Η παρούσα μελέτη μας επιτρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των θεραπευτικών παρεμβάσεων για την βαρηκοΐα στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων».
Και συνέχισε: «Η διόρθωση της απώλειας της ακοής είναι μία παρέμβαση, η αποτελεσματικότητα της οποίας υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Ελπίζουμε η μελέτη μας να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να το συνειδητοποιήσουν, ώστε να αρχίσει ο κόσμος να φορά συχνότερα ακουστικά βαρηκοΐας».