Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καρδιά είναι – αν όχι το σημαντικότερο – ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματός μας και η υγεία της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προοπτική της μακροζωίας μας.
Θεωρητικά όταν η καρδιά μας διατηρείται υγιής οι πιθανότητες να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια αυξάνεται κατακόρυφα. Λαμβάνοντας τα δεδομένα αυτά υπόψη τους, οι ειδικοί δημιούργησαν έναν μετρητή της ηλικίας της καρδιάς μας, που κατά κάποιον τρόπο υπολογίζει πόσων χρόνων είναι η καρδιά μας σε σχέση με την ημερολογιακή μας ηλικία, μας κάνει να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε τους δείκτες όπως η αρτηριακή μας πίεση και η χοληστερίνη μας και τέλος μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε μία νεανική καρδιά.
Ηλικία
Ακόμη και αν ακολουθούμε τις πιο υγιεινές συνήθειες που υπάρχουν, ο χρόνος που περνάει επιβαρύνει την καρδιά μας, που είναι ένας μυς που δουλεύει ακούραστα και ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου παχαίνει και γίνεται πιο αδύναμος. Αντίστοιχα και οι αρτηρίες, ακόμη και αν τρώμε πολύ υγιεινά, ασκούμαστε και δεν καπνίζουμε, δεν μένουν ανέπαφες στον χρόνο που περνάει. Ενα άλλο ζήτημα σε σχέση με την ηλικία και την καρδιά είναι ότι καθώς περνάνε τα χρόνια, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στις βαλβίδες της εξαιτίας της εναπόθεσης ασβεστίου στην περιοχή.
Φύλο
Ίσως το έχουμε ξανακούσει: Η γυναικεία καρδιά είναι πολύ πιο ανθεκτική από την ανδρική. Οι άνδρες παθαίνουν κατά μέσο όρο το πρώτο τους καρδιακό επεισόδιο στα 66 τους χρόνια ενώ οι γυναίκες στα 70. Θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανδρική καρδιά είναι πιο μεγάλη και τα τοιχώματά της πιο παχιά, κάνοντάς την έτσι πιο ευάλωτη στο στρες, τόσο το ψυχολογικό όσο και το σωματικό. Οι γυναίκες προστατεύονται συν τις άλλοις και από τα οιστρογόνα τους, τα οποία ευνοούν την κυκλοφορία του αίματος και καθιστούν την καρδιά πιο «ευλύγιστη». Δυστυχώς, με την έλευση της εμμηνόπαυσης αυτή η προστασία μειώνεται.
Δείκτης μάζας σώματος
Ο δείκτης μάζας σώματος καθορίζεται από το βάρος σε σχέση με το ύψος μας. Τα τεστ τον λαμβάνουν υπ’ όψιν επειδή το σωματικό λίπος, ειδικά όταν εντοπίζεται στην περιοχή του στομαχιού, επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς. Ο δείκτης μάζας σώματος δεν εκφράζει βέβαια απόλυτα την αναλογία λίπους – μυϊκής μάζας αλλά μας δίνει μία βασική ιδέα. Γι’ αυτό και τα περισσότερα τεστ λαμβάνουν υπ’ όψιν και τις τιμές της χοληστερίνης μας, της ολικής αλλά και της HDL, της καλής χοληστερίνης δηλαδή, που βοηθάνε να δημιουργηθεί μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με το πόσο λίπος έχουμε στο σώμα μας κ.λπ.
Αρτηριακή πίεση
Τα εν λόγω τεστ λαμβάνουν υπ’ όψιν την τιμή της συστολικής μας πίεσης, που ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάει το 120 (12). Η συστολική (μεγάλη) πίεση μετράει την αρτηριακή πίεση στις φλέβες μας όταν η καρδιά χτυπάει, ενώ η διαστολική (η μικρή) όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Αν η πίεση είναι συνεχώς υψηλή παχαίνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και αυτό επιδεινώνει την κυκλοφορία και παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια. Γι’ αυτό και πρέπει να τσεκάρουμε συχνά την αρτηριακή μας πίεση.
Κάπνισμα
Το τεστ ρωτάει αν καπνίζουμε, ακριβώς γιατί το κάπνισμα είναι κακό για τους πνεύμονές μας αλλά και για την καρδιά και την αρτηριακή μας πίεση, που αυξάνεται εξαιτίας της νικοτίνης. Επίσης το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στα τσιγάρα κάνει κακό στο ενδοθήλιο των αγγείων.
Διαβήτης
Η αρτηριοσκλήρυνση, που είναι συνέπεια του υψηλού σακχάρου, παχαίνει τα τοιχώματα των αγγείων. Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και συμβάλλει στην πάχυνση του καρδιακού μυός. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που έχουν αρρύθμιστο διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιο καρδιακό επεισόδιο.
Τι άλλο παίζει ρόλο
Η κληρονομικότητα, κάποιες χρόνιες ασθένειες, το πόσο στρες έχουμε, ο τρόπος ζωής μας, η φυλή στην οποία ανήκουμε, το πόσες ώρες δουλεύουμε, το πόσο κοιμόμαστε, το πόσο ξεκουραζόμαστε, το πού μένουμε, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο.
Πώς θα κάνουμε πιο νεανική την καρδιά μας
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιά μας. Ετσι:
* Η διατροφή μας είναι σημαντικό να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης, που μας δίνουν πολλά θρεπτικά-αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά μας από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
* Η άσκηση μας βοηθά να κρατάμε χαμηλή την πίεση, τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και το βάρος μας. Ετσι, κάνοντας άσκηση τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά τη φορά προστατεύουμε την καρδιά μας.
* Τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη για να κρατάμε την πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και τους άλλους δείκτες της υγείας μας σε χαμηλά επίπεδα, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας δεν είναι αρκετοί ώστε να βρίσκονται όλοι αυτοί οι δείκτες σε χαμηλά επίπεδα, είναι απαραίτητα.
* Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση και το αλκοόλ να καταναλώνεται με μέτρο.
* Το στρες αυξάνει την κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, που κάνει κακό στην καρδιά μας. Ο διαλογισμός και η προσπάθειά μας να απέχουμε από τις πιεστικές καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν.