Νέα έρευνα αναδεικνύει μια παράδοξη σχέση ανάμεσα στις νυχτερινές εξάψεις που από τη μία παρατείνουν τη διάρκεια του ύπνου, ενώ από την άλλη βλάπτουν την γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.
Οι ειδικοί δεν παραλείπουν να τονίζουν την αξία του καλού ύπνου. Ωστόσο νέα έρευνα αμφισβητεί την αξία της ποσότητας του ύπνου υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από νυχτερινές εφιδρώσεις είναι πιο ευπαθείς σε γνωστική δυσλειτουργία καθώς η διάρκεια του ύπνου τους αυξάνεται. Τα παράδοξα αυτά συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρίας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής που θα διεξαχθεί στο Σικάγο στις 25-28 Σεπτεμβρίου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τις εξάψεις στη διάρκεια της ημέρας με χειρότερη απόδοση της μνήμης. Σε αυτή τη νέα μελέτη ο οποία συμπεριέλαβε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές εστίασαν στις νυχτερινές εφιδρώσεις και τον τρόπο που σχετίζονται με τη συνολική διάρκεια του ύπνου. Εντύπωση προκαλεί ότι οι συχνές νυχτερινές εφιδρώσεις σχετίζονταν με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, ενώ ακόμη πιο ειρωνικό ήταν ότι αυτές οι γυναίκες με τις νυχτερινές εφιδρώσεις ήταν και πιο ευπαθείς σε αλλοιώσεις του προμετωπιαίου φλοιού, συμπεριλαμβανομένης τη μειωμένης προσοχής και εκτελεστικής λειτουργίας, όσο αυξανόταν η διάρκεια του ύπνου τους. Ωστόσο η συνολική διάρκεια του ύπνου δεν σχετίστηκε με την απόδοση της μνήμης.
Σε ξεχωριστή έρευνα καθορίστηκε ότι οι εξάψεις στη διάρκεια της ημέρας δεν είχαν επίδραση στη συνολική διάρκεια του ύπνου.
«Η έρευνα αυτή παρουσιάζει μια καινοτόμο προσέγγιση στην επίδραση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στην νοητική απόδοση μεταξύ των γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού και αυξάνει την πιθανότητα η αντιμετώπιση των εξάψεων να είναι επωφελής για την αντίληψη των γυναικών μέσω της επίδρασής της στον ύπνο» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής John Bark από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.