Αν και η μυωπία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, στο οποίο συχνά δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μυωπία και την τύφλωση γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη τακτικών επισκέψεων στον οφθαλμίατρο, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Le Parisien.

Η μυωπία βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 200.000 ατόμων από το γαλλικό οφθαλμολογικό κέντρο Point Vision.

Η μελέτη αυτή κατέδειξε τη σοβαρότητα που μπορεί να έχουν οι επιπλοκές της μυωπίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με πολύ υψηλή μυωπία. Το 25% των ατόμων άνω των 60 ετών με υψηλή μυωπία τυφλώνονται. Δεν είναι, πάντως, οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν, δεδομένου ότι αυτή η έρευνα υπογραμμίζει και τον κίνδυνο των επιπλοκών του αμφιβληστροειδούς για όλα τα περιστατικά μυωπίας.

Βρέθηκε ακόμα ότι όταν η μυωπία ξεπερνά τον 1 βαθμό, ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά αποκλειστικά τα άτομα με πολύ υψηλή μυωπία αλλά και τους μέτριους μύωπες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των οθονών και μάλιστα αυτό είναι κάτι που ξεκινά ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

«Η ζωή στην ύπαιθρο που μπορεί να είχαν οι παππούδες μας έχει πλέον σχεδόν εγκαταλειφθεί. Δουλεύουμε όλο και περισσότερο μπροστά σε οθόνες. Το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να βγουν έξω να παίξουν ίσως είναι ένας τρόπος μείωσης της μυωπίας», εξηγεί ο Νικολά Λεβεζιέλ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πουατιέ.

Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη τακτικών επισκέψεων σε οφθαλμίατρο, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν από μέτρια έως σοβαρή μυωπία.

Ο Λεβεζιέλ, μάλιστα, τονίζει κι αυτός την ανάγκη τακτικών επισκέψεων ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων με μυωπία θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια, δηλαδή θα έχει μυωπία η μισή ανθρωπότητα και επομένως δυνητικά άλλα σοβαρά προβλήματα όρασης ή τύφλωση.

Η παρούσα έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το ιατρικό οφθαλμολογικό κέντρο Point Vision, σε συνεργασία με τον καθηγητή Νικολά Λεβεζιέλ, τον καθηγητή Πιέρ Ινγκράντ, την καθηγήτρια Σιμόν Μαριγιέ και τη δημόσια υπηρεσία υγείας του Πουατιέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!