Τον κώδωνα του κινδύνου για την σαμπάνια κρούουν Γάλλοι καλλιεργητές επισημαίνοντας ότι ο αφρώδης οίνος μπορεί να εξαφανιστεί στα μισά του αιώνα πέφτοντας θύμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι Γάλλοι καλλιεργητές προειδοποιούν ότι, οι ποικιλίες σταφυλιών κινδυνεύουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
«Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 Βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, τότε η «σαμπάνια θα εξαφανιστεί για πάντα», τονίζουν.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», «Η Γαλλία αγωνίζεται να σώσει την σαμπάνια καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται απειλώντας να καταστρέψει τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τον αφρώδη οίνο».
Η προειδοποίηση των καλλιεργητών ότι η σαμπάνια θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν σε λίγα χρόνια έρχεται την ώρα που στοιχεία από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,1 Βαθμούς Κελσίου από το 1990.
«Τα σταφύλια έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση της θερμοκρασίας παράγοντας περισσότερη ζάχαρη και προκαλώντας αύξηση του αλκοολικού περιεχομένου», προειδοποιεί ο Τιμό λε Μεγιού, από την επιτροπή Interprofessionel Du Vin de Champagne (CIVC), η οποία εκπροσωπεί τους καλλιεργητές, τους εμπόρους και την κυβέρνηση της Γαλλίας.
«Τα στοιχεία των μετεωρολόγων εκτιμούν επίσης ότι ο υδράργυρος θα ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου μεταξύ των ετών 2055 και 2075, ανάλογα με τα επίπεδα εκπομπών των ρύπων. Αν κι έπεσαν κάποιες προτάσεις στο τραπέζι για την παρασκευή της σαμπάνια σε πιο βόρειες περιοχές για να αποφευχθεί η ζέστη, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
«Είναι παράνομη η σήμανση κάθε προϊόντος σαμπάνιας, εκτός εάν προέρχεται από τη γαλλική περιοχή και παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες της ονομασίας», εξηγεί ο Τιμό λε Μεγιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σαμπάνια, ο εκλεκτός αφρώδης οίνος παράγεται στην περιοχή Καμπανίας (στα γαλλικά Champagne) στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, απ’ όπου πήρε και το όνομα της. Για την παραγωγή της σαμπάνιας χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες σταφυλιών chardonnay, pinot noir και Pinot Meunier, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και του κλίματος που επικρατεί εκεί, τα σταφύλια έχουν την κατάλληλη οξύτητα για την παραγωγή αφρώδους οίνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.