Το ανθρώπινο σώμα έχει χαρακτηριστεί ως μία “τέλεια μηχανή” και όχι άδικα. Αλλά μερικές φορές αυτή η… μηχανή, παράγει ορισμένους περίεργους θορύβους που μας κάνουν να νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δείτε 5 παραδείγματα από τέτοιους ήχους και μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας εκείνη τη στιγμή που τους ακούτε.
“Σφύριγμα” κατά την εισπνοή/εκπνοή από την μύτη
Είναι ένα σημάδι απόφραξης των αεραγωγών και μπορεί να υποδεικνύει και την περίσσεια βλέννας στην εσωτερική επένδυση των ρινικών διόδων. Καθαρίστε την μύτη σας με ένα αποσυμφορητικό (αν έχετε ένα κρυολόγημα) ή με ένα αντιισταμινικό (για τις αλλεργίες).
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν έχετε υποστεί ένα τραύμα στην μύτη, το “σφύριγμα” μπορεί να υποδεικνύει βλάβη στον χόνδρο μεταξύ των ρουθουνιών. Επισκεφτείτε επειγόντως ΩΡΛ ή πλαστικό χειρουργό σε αυτή την περίπτωση.
“Βόμβος” στα αυτιά όταν ξαπλώνετε
Ο βόμβος που ακούτε όταν ξαπλώνετε με το κεφάλι σας στο πλάι στο μαξιλάρι θα μπορούσε να είναι ο ήχος από το αίμα που διακινείται μέσω της καρωτιδικής αρτηρίας και της παρακείμενης φλέβα, που υπάρχει πίσω από το αυτί σας. Ο ήχος γίνεται αισθητός όταν ο εξωτερικός θόρυβος είναι μηδαμινός.
Αν, ωστόσο, αυτός ο βόμβος είναι διαρκής και όταν είστε όρθιοι, τότε μπορεί να έχετε λοίμωξη ή αλλεργία. Η συμφόρηση στην ευσταχιανή σας σάλπιγγα, η οποία συνδέει τη μύτη και το λαιμό σας με το μέσο αυτί, “αποσιωπά” επίσης τους εξωτερικούς ήχους. Θα πρέπει να πάρετε ένα αντιβιοτικό ή αποσυμφορητικό σε αυτή την περίπτωση.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν ο βόμβος εμποδίζει την ακοή σας θα μπορούσε να σημαίνει απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων ή κάποια άλλη ανωμαλία.
“Κουδούνισμα” στα αυτιά
Οι ήχοι σε ένα ή και στα δύο αυτιά είναι γνωστοί ως εμβοές. Διάφορες λοιμώξεις, η γήρανση και ο πολύ δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψουν τα τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού, τα οποία μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα. Το αποτέλεσμα είναι ο κοχλίας σας να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εισερχόμενα ηχητικά κύματα.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν ένας ήχος “φάντασμα” διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες ή συνοδεύεται από πόνο ή ίλιγγο, δείτε ένα γιατρό επειγόντως για εξετάσεις για μόλυνση ή νευρολογικό πρόβλημα.
“Γουργούρισμα” στην κοιλιά
Το γουργουρητό που φαίνεται να προέρχεται από την κοιλιά σας είναι στην πραγματικότητα ο ήχος αέρα και υγρών, τα οποία μετακινούνται στην πεπτική οδό μέσω των κινήσεων των τοπικών μυών. Εάν ο θόρυβος υπάρχει με άδειο στομάχι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το έντερό σας κινείται για να αποβάλλει σταδιακά άχρηστες ουσίες ή μπορεί να είναι “σημάδι” ότι έφτασε η ώρα του γεύματος.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν ι ήχοι που παράγονται από την κοιλιά σας είναι υψηλής συχνότητας (με πόνο, κράμπες ή ναυτία), αλλά δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση του εντέρου, τότε μπορεί να αυτό να δείχνει μερική απόφραξη του εντέρου, η οποία μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
“Κρακ” στις αρθρώσεις
Οι αρθρώσεις σας περιέχουν υγρό. Όταν κάθεστε ή στέκεστε, η πίεση σε μια υγιή άρθρωση αλλάζει και το υγρό που περιέχει μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν το “κρακ” στις αρθρώσεις σας συνοδεύεται από πόνο, κλείδωμα ή αστάθεια, δείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι μια ρήξη σε τένοντας ή σύνδεσμο, ένα κάταγμα ή μια βλάβη σε κάποιον χόνδρο. Αν ακούτε και κάποιο “τρίξιμο” αυτό θα μπορούσε να δείχνει οστεοαρθρίτιδα, καθώς ο χόνδρος αρχίζει να επιδεινώνεται.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.