Ένα από τα σοβαρότερα και συχνότερα νοσήματα που οδηγεί σε πολλαπλά χρόνια προβλήματα τις γυναίκες και οφείλεται άμεσα σε διαταραχές των ορμονών τους είναι η οστεοπόρωση. Η νόσος προσβάλλει μάλιστα, τις γυναίκες οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες.
Παγκοσμίως η νόσος πλήττει 200 εκατομμύρια γυναίκες ανά έτος, ενώ μία στις δυο γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, θα υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της από οστεοπορωτικό κάταγμα.
Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης καταγμάτων στις γυναίκες κατά την Εμμηνόπαυση είναι: Κατάγματα Σπονδύλων, Αυχένα, Κεφαλής Μηριαίου Οστού, Καρπού ιδίως στο άκρο της κερκίδας (κάταγμα Colles). Η συχνότητα δε των καταγμάτων Colles στην κερκίδα αυξάνεται κατά δέκα φορές στις γυναίκες ηλικίας 55 ετών σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών.
Τι γίνεται με τους άντρες;
Αν και η οστεοπόρωση πλήττει τις γυναίκες σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους άντρες, η νόσος τους αφορά εξίσου. Στην πραγματικότητα, οι άντρες άνω των 50 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επιδημιολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το 30% όλων των καταγμάτων του ισχίου και πολλά σπονδυλικά κατάγματα παρατηρούνται στους άντρες. Επιπρόσθετα, οι άντρες εμφανίζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις γυναίκες μετά από ένα κάταγμα του ισχίου.
Η εξέλιξη στις θεραπείες σήμερα
Υπάρχουν πολλαπλοί συνδυασμοί θεραπευτικών σχημάτων, που μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Μυοσκελετική Ενδυνάμωση μέσω Οστεογονικής φόρτισης
-Θεραπείες ορμονικής αποκατάστασης μόνο με φυσικές ορμόνες
-Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρο και Μακρο-θρεπτικά συστατικά)
-Μοριακή Διατροφή ή αλλιώς η δίαιτα του DNA
Με τις θεραπευτικές αυτές προσεγγίσεις επιτυγχάνεται σταδιακή αναστροφή εγκατεστημένης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Και το πιο σημαντικό. Όσο νωρίτερα ηλικιακά ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο συντομότερα οι ασθενείς επανέρχονται σε βέλτιστα επίπεδα υγείας.