Η ηλικία παίζει ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Τρώγοντας όμως με τον κατάλληλο τρόπο και σύμφωνα με την ηλικία μας μπορούμε να αποκτήσουμε το σώμα που θέλουμε και να δούμε την κοιλιά μας στα καλύτερά της.
Στα 20. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι πιο γρήγορος από ποτέ. Από την άλλη μεριά όμως, συχνά σαμποτάρουμε αυτό μας το πλεονέκτημα με τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε (ξενύχτια, πρόχειρο φαγητό κτλ.). Εκτιμάται ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 20-30 καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό σε σύγκριση ακόμη και με την εφηβεία τους.
Τι να τρώμε. Στην ηλικία αυτή έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα διατροφής που θα μας τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο εξουθενωμένος μας οργανισμός. Σ΄ αυτά ανήκουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε C καθώς και εκείνα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην έκκριση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή της ηρεμίας. Χρειάζονται επίσης τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 όπως το κοτόπουλο, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί για την ενίσχυση της ενεργητικότητας.
Στα 30. Σε αυτή την ηλικία οι περισσότεροι διαπιστώνουμε ότι μας είναι δυσκολότερο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Μάλιστα εκτιμάται ότι για 4 στις 10 γυναίκες η δεκαετία των 30 είναι και η πιο επικίνδυνη όσον αφορά το βάρος τους. Μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι η μικρή μείωση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Επιπλέον η κατανομή του λίπους στο σώμα – ιδιαίτερα όταν δεν αθλούμαστε – αλλάζει, με αποτέλεσμα να «γεμίζουν» περισσότερο οι γλουτοί και η κοιλιά.
Τι να τρώμε. Για να επανέλθει η κοιλιά και το βάρος σε ικανοποιητικά επίπεδα συνιστάται να καταναλώνουμε συχνά μικρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στις πρωτεΐνες όπως το άπαχο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα άπαχα γαλακτοκομικά. Είναι σημαντικό ακόμη να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.
Στα 40. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται σ’ αυτή τη δεκαετία της ζωής γεγονός που οφείλεται στην ηλικία, στην καθιστική ζωή και στο γεγονός ότι η μυϊκή μάζα του σώματος μειώνεται κατά περίπου 2% το χρόνο μετά τα 40. Ο μυϊκός ιστός είναι απαραίτητος για την καύση θερμίδων, οπότε η μείωσή του είναι επιβαρυντική. Παράλληλα σ’ αυτή τη δεκαετία αρχίζουν οι πρώτες ορμονικές αλλαγές, προάγγελος της εμμηνόπαυσης που έχουν αντίκτυπο στο βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Τι να τρώμε. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση του βάρους και την αποφυγή της φουσκωμένης κοιλίτσας. Ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού με λίγες θερμίδες γεγονός που είναι επιθυμητό για την διατήρηση του βάρους αλλά και την απώλεια κιλών. Σ’ αυτά ανήκουν τα φρούτα και τα λαχανικά, οι πρωτεϊνούχες τροφές και τα άπαχα γαλακτοκομικά. Παράλληλα, συνιστάται η μείωση των κακών κορεσμένων λιπαρών και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.