Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν τραβάς το καζανάκι δημιουργείται ένα αόρατο σύννεφο από μικρόβια τα οποία εκσφενδονίζονται στον αέρα χάρη στη δύναμη που παράγεται από την ορμή του νερού.
«Αυτό το νέφος που δημιουργείται όταν τραβάμε το καζανάκι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, όπως συγκεκριμένους ιούς», αναφέρει ο Amesh Adalja, M.D., ειδικός των μολυσματικών ασθενειών στο Πίτσμπουργκ.
Δηλαδή, όταν σκύβεις για να τραβήξεις το καζανάκι, μπορεί να εκτοξεύεις άθελά σου βλαβερά σωματίδια και μικρόβια επάνω σου και στον αέρα γύρω σου.
Αφού άκουσες αυτά τα νέα, αξίζει να γνωρίζεις ότι το νέφος αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον μικροβιολόγο Charles Gerba, ο οποίος είχε τοποθετήσει μικρόβια σε μία λεκάνη προκειμένου να τεστάρει αν επιβίωναν ακόμα και αφότου είχε τραβήξει το καζανάκι.
«Υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο να αποκτήσει μια μόλυνση από ένα αερόλυμα που παράγεται από μια λεκάνη», είχε γράψει στην έρευνά του που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Αν και μετέπειτα έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν κάποιες ασθένειες από τη λεκάνη, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να προσδιοριστεί πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το επικίνδυνο E. coli
«Τα κύριο βακτήριο που βρίσκεται στο νέφος πάντως είναι το E. coli, που μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως κοιλιακό άλγος και διάρροια», αναφέρει ο Marc Leavey, M.D. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί λίγες ασθένειες που συνδέονται με το νέφος αυτό, οπότε δεν είναι σίγουρο το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι τελικά, λέει ο Adalja. Τονίζει όμως ότι ορισμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια έχουν συνδεθεί με το νέφος, καθώς και μια επιδημία του SARS το 2003, όταν ένας ασθενής στο Χονγκ Κονγκ μάλλον εξάπλωσε τον ιό αφού τράβηξε το καζανάκι.
Ο Adalja προτείνει αν κάποιος στο σπίτι έχει κάποια ίωση στο στομάχι, καλύτερα να χρησιμοποιεί μόνο αυτός το μπάνιο και να το καθαρίζει μετά από κάθε χρήση, αφού κάποια υπολείμματα που δεν τα φτάνει το νερό μπορεί να μένουν στα τοιχώματα της λεκάνης και με τον καιρό να γλιστρούν προς τον πάτο για να «ξεπηδήσουν» πάλι προς τα πάνω όταν τραβήξεις το καζανάκι, με αποτέλεσμα να αρρωστήσεις κι εσύ.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το νέφος αυτό των μικροβίων μπορεί να φτάσει μέχρι και στις οδοντόβουρτσες, οπότε καλύτερα να αγοράσεις μία με καπάκι.
Προτού πανικοβληθείς εντελώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να περιορίσεις την ποσότητα του νέφους που θα παραχθεί: να κλείνεις το καπάκι της λεκάνης και μετά να τραβάς το καζανάκι!