ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ανατροπή για την ιατρική κάνναβη: Δεν θεραπεύει κατάθλιψη και άγχος

Ανατροπή για την ιατρική κάνναβη: Δεν θεραπεύει κατάθλιψη και άγχος

Ανεπαρκή είναι τα επιστημονικά δεδομένα για την ιατρική κάνναβη ως θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η ιατρική κάνναβη είναι χρήσιμη θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας, μεγάλης ανάλυσης, στην οποία εξετάστηκαν όλες οι μελέτες των τελευταίων δεκαετιών για το θέμα.

Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία, οι οποίοι αναζήτησαν όλες τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες για την κάνναβη και τις ψυχικές διαταραχές.

Οι μελέτες που εξέτασαν διεξήχθησαν μεταξύ 1980 και 2018. Αφορούν τη χρήση κανναβινοειδών (τετραϋδροκανναβινόλης, THC και κανναβιδιόλης, CBD) για τη θεραπεία:

  • Της κατάθλιψης
  • Των αγχωδών διαταραχών
  • Της διαταραχής μετατραυματικού στρες
  • Της ψύχωσης
  • Της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας
  • Του συνδρόμου Tourette

83 κλινικές μελέτες
Οι επιστήμονες βρήκαν συνολικά 83 μελέτες, εκ των οποίων μόνο οι 40 ήταν τυχαιοποιημένες.

Στις τυχαιοποιημένες μελέτες οι συμμετέχοντες χωρίζονται τυχαία σε ομάδες. Η μία λαμβάνει την προς μελέτη θεραπεία/παρέμβαση και η άλλη (ή οι άλλες) ένα εικονικό φάρμακο/θεραπεία. Ύστερα γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων. Οι τυχαιοποιημένες μελέτες θεωρούνται το καλύτερο είδος κλινικής μελέτης για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας.

Στις τυχαιοποιημένες μελέτες της παρούσας ανάλυσης είχαν συμμετάσχει συνολικά 3.067 εθελοντές. Από τις 83 μελέτες που συμπεριέλαβε η ανάλυση:

  • Οι 42 αφορούσαν την κατάθλιψη (οι 23 ήταν τυχαιοποιημένες)
  • Οι 31 τις αγχώδεις διαταραχές (οι 17 ήταν τυχαιοποιημένες)
  • Οι 12 την διαταραχή μετατραυματικού στρες (η 1 ήταν τυχαιοποιημένη)
  • Οι 11 τις ψυχώσεις (οι 6 ήταν τυχαιοποιημένες)
  • Οι 8 το σύνδρομο Tourette (οι 2 ήταν τυχαιοποιημένες)
  • Οι 3 την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (η 1 ήταν τυχαιοποιημένη)

Τι έδειξε η ανάλυση για την κάνναβη
Οι ερευνητές βρήκαν «φτωχής ποιότητας στοιχεία» ότι η λήψη ιατρικής THC (με ή χωρίς CBD) καταπράυνε το άγχος κυρίως στους ασθενείς:

  • Με χρόνιο πόνο (όχι εξαιτίας καρκίνου)
  • Με πολλαπλή σκλήρυνση

Ωστόσο, μία μελέτη έδειξε ότι μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψύχωσης. Όσον αφορά την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, δεν βρέθηκε να παρέχει κάποιο όφελος.

Αντιθέτως, πολλές μελέτες έδειξαν ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Μάλιστα εξαιτίας των παρενεργειών αρκετοί ασθενείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λήψη της.

«Πρέπει να ενημερωθούν γιατροί και ασθενείς»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά για τις χώρες όπου η κάνναβη διατίθεται για ιατρική χρήση.

«Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες αυτές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Louisa Degenhardt, διακεκριμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ. «Είναι αξιοσημείωτη η απουσία καλής ποιότητας στοιχείων, τα οποία να έχουν αξιολογήσει σωστά την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ιατρικών κανναβινοειδών έναντι εικονικών φαρμάκων».

Και συνέχισε: «Έως ότου υπάρξουν στοιχεία από τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες, δεν μπορούν να εκδοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της κάνναβης στις ψυχικές διαταραχές».

Η Dr Degenhardt πρόσθεσε πως στις χώρες όπου ήδη η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη, γιατροί και ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν για την ένδεια επιστημονικών δεδομένων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους των κανναβινοειδών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσοι ασθενείς αποφασίσουν να συνεχίσουν με τη λήψη κανναβινοειδών, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά», τόνισε. «Αυτό είναι απαραίτητο για να καταγραφούν τυχόν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.