Σήμερα 8 στους 10 ενήλικες θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή της ζωής τους πόνο στη μέση (οσφυαλγία), την δεύτερη πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία, μετά τις ιώσεις. «Ο κυριότερος ένοχος είναι η καθιστική ζωή», επισημαίνει ο φυσίατρος κ. Λάμπρος Παπούλιας και συνεχίζει: «Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι δουλεύουμε καθιστοί και την υπόλοιπη μέρα βουλιάζουμε σε ένα καναπέ, η σπονδυλική στήλη «χάνει» τα φυσιολογικά της κυρτώματα, οπότε η διάτασή της είναι αναγκαία». Ακολουθούν οι κινήσεις που είναι σωτήριες για τη μέση σας.
Ισορροπήστε στο… μετρό
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε χωρίς να πιάνεστε από τις λαβές! Ισιώστε την πλάτη, τραβήξτε την κοιλιά προς τα μέσα, σφίξτε τους γλουτούς και κρατήστε ισορροπία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των μυών της κοιλιάς, που σε συνδυασμό πάντα με δυνατούς ραχιαίους, ενισχύουν τον μηχανισμό προστασίας της μέσης.
Με προσοχή τα βάρη
Όταν πρόκειται να σηκώσουμε τη λεκάνη με τα ρούχα για άπλωμα πάντοτε λυγίζουμε γόνατα, χαμηλώνουμε όσο μπορούμε κάνοντας βαθύ κάθισμα και ρουφάμε την κοιλιά μας προς τα μέσα φέρνοντας τη λεκάνη όσο πιο κοντά στον κορμό γίνεται προκειμένου να την σηκώσουμε προσεκτικά και ελεγχόμενα σφίγγοντας παράλληλα τους γλουτούς.
Με αυτό τον τρόπο άρσης όχι μόνο της λεκάνης αλλά οποιουδήποτε βάρους, η μέση προστατεύεται από τυχόν τραυματισμούς.
Στον πάγκο εργασίας
Στην κουζίνα ή σε οποιονδήποτε πάγκο εργασίας στεκόμαστε με σφιχτή κοιλιά και γλουτούς μπροστά – και κοντά – στον πάγκο και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Πρακτικά αποφεύγουμε να κυρτώσουμε την πλάτη και προσπαθούμε συνειδητά, να κρατάμε ευθυτενές το σώμα μας. Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος είναι το κλειδί για να μην επιβαρύνεται η μέση και συνολικά η σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένου και του αυχένα.
Η άσκηση που δυναμώνει την πλάτη
Η ακόλουθη άσκηση «ανοίγει» τον θώρακα – γιατί όλα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Αν οι ώμοι κυρτώνουν και καμπουριάζουμε, τότε ούτε η μέση θα σωθεί. Πιάνουμε λοιπόν, τις άκρες μιας σχετικά μεγάλης πετσέτας προσώπου (εναλλακτικά ενός ελαστικού ιμάντα) και σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά συνεχίζοντας την κίνηση προς τα πίσω νιώθοντας τους ώμους μας να στρίβουν στην εσοχή της άρθρωσής τους και το στήθος να προτάσσεται προς τα εμπρός. Κάνουμε τουλάχιστον 8 επαναλήψεις αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα.
Ζητάμε πάντα τη γνώμη του γιατρού
Αν και ο πόνος στη μέση συχνά οφείλεται σε μυικό σπασμό εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος, τα σοβαρότερα αίτια (π.χ. εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων) δεν αποκλείονται, ιδιαίτερα όταν η ένταση και η διάρκεια του πόνου είναι μεγάλη και περιορίζεται η κινητικότητά, καθώς και όταν τα επεισόδια οσφυαλγίας είναι συχνά, επισημαίνει ο φυσίατρος κ. Παπούλιας. Γι’ αυτό μην αμελήσετε την επίσκεψη στον γιατρό ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση (ίσως να χρειαστούν και εξετάσεις όπως ακτινογραφία, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία) και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Τα φάρμακα που ανακουφίζουν: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αποτελεσματικά , σε περίπτωση που τα απλά αναλγητικά ή τα μυοχαλαρωτικά δεν έχουν προσφέρει ανακούφιση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.