Τις επιδράσεις των φάσεων του φεγγαριού εξετάζει μία νέα μελέτη της ομάδας BetaGov του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός BetaGov, ο οποίος διεξάγει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές εξέτασε τη σχέση μεταξύ των εγκλημάτων και της πανσελήνου. Οι ερευνητές ανέτρεξαν στη γενική βιβλιογραφία για το «σεληνιακό φαινόμενο». Ορισμένες μελέτες έχουν βρει στοιχεία για μία επίδραση του φεγγαριού στο έγκλημα και τις αρνητικές συμπεριφορές, ενώ άλλες δεν έδειξαν απολύτως τίποτα.
Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από την τοπική αστυνομία της περιοχής Vallejo της Καλιφόρνια για εγκλήματα που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2018. Παράλληλα ερεύνησαν τη φάση στην οποία βρισκόταν το φεγγάρι σε κάθε περιστατικό εγκλήματος και τα έστειλαν στο BetaGov για ανάλυση δεδομένων. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα δεδομένα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των εγκλημάτων και της πανσελήνου καθώς στην περιοχή Vallejo της Καλιφόρνια τουλάχιστον, οι άνθρωποι δεν εγκληματούσαν περισσότερο όταν υπήρχε πανσέληνος.
Άλλα αστυνομικά τμήματα, τα οποία έμαθαν για αυτή την ανάλυση, θέλησαν να εξετάσουν και τα δικά τους δεδομένα. Η ομάδα BetaGov συνεργάστηκε μαζί τους και εξέτασε στοιχεία από ακόμα δύο αστυνομικά τμήματα αντλώντας στοιχεία για τα εγκλήματα και συνδέοντάς τα με τη φάση που βρισκόταν το φεγγάρι.
«Παρότι αυτού του τύπου οι έρευνες και οι αναλύσεις γίνονται χωρίς κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο, κάποια από τα ευρήματά τους έχουν πρακτική εφαρμογή για την αστυνόμευση όπως η ανάπτυξη αποστολών και κατανομών άλλων
«Παρότι αυτές οι αναλύσεις είναι διασκεδαστικές, τα ευρήματα έχουν πρακτικές συνέπειες για την αστυνόμευση, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη στελεχών και το πώς μοιράζονται οι πόροι για την επιβολή του νόμου» σχολίασε η Δρ. Angela Hawken διευθύντρια του BetaGov και καθηγήτρια δημόσιας πολιτικής στο Ινστιτούτο Marron του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.