Το Internet έχει καταστρέψει πολλά ήσυχα βράδια, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίσαμε να πληκτρολογήσουμε τη φράση «πληγή στο στόμα» αντί να πέσουμε για ύπνο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μία επίσκεψη στον γιατρό μας θα αρκούσε για να μας καθησυχάσει, όμως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συνεχίζουμε αντ’ αυτού τη ζωή μας πιστεύοντας ότι πάσχουμε από κάτι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική κατάσταση της υγείας μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρακάτω ασθένειες ανήκουν στα πιο δημοφιλή αναίτια άγχη μας.
Ευαισθησία στη γλουτένη
Φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να αναζητάτε την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» σε κάθε συσκευασία τροφίμου που πέφτει στα χέρια σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 86% των ατόμων που πίστευαν ότι υπέφεραν από ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία εκδηλώνεται μέσω συμπτωμάτων όπως ο μετεωρισμός, η διάρροια, ο πόνος των αρθρώσεων, η αίσθηση εξάντλησης και το «θολωμένο μυαλό», έκανε λάθος.
Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει μόλις το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι ακόμα λιγότερα (περίπου 1%). Πού οφείλονται τα συμπτώματά σας; Οι πιθανές εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν την πολύ πιο συνηθισμένη δυσανεξία στη λακτόζη ή στη φρουκτόζη, τη σπαστική κολίτιδα, τον σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες άλλες ασθένειες.
Αλλεργία σε τροφές
Σε πρόσφατη μελέτη, ένας στους πέντε συμμετέχοντες πίστευαν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποια τροφή, ενώ το πραγματικό ποσοστό ήταν ένας στους δέκα – δηλαδή, κυριολεκτικά το μισό. Οι υπόλοιποι βίωναν συμπτώματα δυσανεξίας σε κάποιο τρόφιμο. Η διαφορά μπορεί να ακούγεται ασήμαντη, όμως ενώ η δυσανεξία μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενοχλητική, με συμπτώματα όπως η διάρροια και οι στομαχικές κράμπες, μια αλλεργία μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.
Χαμηλή τεστοστερόνη
Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή που ανησυχεί πολλούς νεαρούς άνδρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, πέφτοντας κατά 1% κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 και έπειτα, όμως αν φθάσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αίσθημα εξάντλησης, χαμηλή λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και κυκλοθυμία.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλες, πιο συνηθισμένες αιτίες για τα παραπάνω συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η άπνοια ύπνου, οι οποίες μπορεί να χειροτερέψουν αν πάρετε συμπληρώματα τεστοστερόνης χωρίς να τα έχετε ανάγκη.
Ημικρανίες
Το κεφάλι σας πηγαίνει να σπάσει – μήπως είναι ημικρανία; Πιθανότατα όχι. Η ημικρανία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού και συνήθως συνδέεται με τη ναυτία ή/ και την ευαισθησία στο φως και στον ήχο.
Επίσης, συνήθως αναπτύσσεται σε στάδια: έως και 48 ώρες πριν από την εκδήλωση της ημικρανίας οι ασθενείς ενδέχεται να βιώνουν εκνευρισμό και αίσθημα κατάθλιψης ή ευφορίας, λίγη ώρα πριν βλέπουν φωτεινούς κύκλους ή ακούν ένα κουδούνισμα και ακολουθεί ο εξοντωτικός πονοκέφαλος στο τέλος του οποίου αισθάνονται εξαντλημένοι. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι αποτελούν έτσι κι αλλιώς μια καλή αιτία να δείτε τον γιατρό σας.
ΔΕΠΥ
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχει γίνει πεδίο διαφωνιών μεταξύ των ειδικών: από τη μία πλευρά, πολλοί άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν, ενώ από την άλλη φαίνεται πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υπερδιάγνωσης και αχρείαστων θεραπειών σε παιδιά και ενηλίκους.
Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από έλλειψη συγκέντρωσης, υπερδραστηριότητα και παρορμητικότητα, στοιχεία που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης – η οποία είναι πολύ πιο συνηθισμένη στον γενικό πληθυσμό – ταυτίζονται με αυτά της ΔΕΠΥ, και το ίδιο ισχύει και για ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα του θυρεοειδούς και για την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, είναι πολύ πιο σπάνια από ό,τι ίσως πιστεύετε. Προκειμένου κάποιος να διαγνωσθεί με αυτή θα πρέπει να παρουσιάζει αίσθημα εξάντλησης για περισσότερους από έξι μήνες, συμπτώματα που θυμίζουν αυτά της γρίπης, δυσκολία συγκέντρωσης και ανεξήγητους πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις.
Το πιθανότερο είναι ότι η αιτία για την κούρασή σας έγκειται στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής σας, στο άγχος, στην παχυσαρκία ή σε κάποιο υφέρπον πρόβλημα υγείας. Στην τελευταία περίπτωση, βασικοί ύποπτοι είναι οι διαταραχές ύπνου, τα καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, η αναιμία, ο ερυθηματώδης λύκος ή κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.
Διπολική διαταραχή
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry», πάνω από τους μισούς ανθρώπους που θεωρείται ότι έχουν διπολική διαταραχή στην πραγματικότητα δεν πάσχουν από αυτήν.
Τα συμπτώματα που συναντώνται στη συγκεκριμένη διαταραχή ταυτίζονται με εκείνα της κατάθλιψης, της αγχώδους διαταραχής, του ΔΕΠΥ, της οριακής διαταραχής προσωπικότητας και της κατάχρησης ουσιών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση.