Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα βιοπαρακολούθησης, στο οποίο συμμετέχει και το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ENVELAB, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας του και έκανε πολλούς επιστήμονες να ανησυχούν.

Οι ουσίες στα τηγάνια που είτε προσφέρουν αντικολλητικές ιδιότητες είτε αποτελούν επιβραδυντικά φλόγας, όπως η ουσία teflon και άλλες με παρόμοιες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σε μαγειρικά σκεύη, είναι επιβαρυντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο δελτίο τύπου που εξέδωσε εξηγεί το πρόβλημα: «τα επίπεδα έκθεσης είναι τέτοια, που μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία καθώς οι πλαστικοποιητές βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ συνδέονται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ».

Η βλάβη στον οργανισμό μας συνδέεται άμεσα με την οικονομική μας κατάσταση, καθώς υψηλά εισοδήματα έχουν καλύτερης ποιότητας σκεύη, αλλά και χρησιμοποιούν λιγότερο τα εν λόγω σκεύη καθώς μαγειρεύουν πιο υγιεινά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα το ποσοστό των βλαβερών επιπτώσεων στην Ελβετία είναι απειροελάχιστο, ενώ στην Εσθονία είναι τεράστιο. Η χώρα μας βρίσκεται κάπου στη μέση του πίνακα.