Το γήρας έρχεται για όλους μας όμως κάποιοι γερνούν νωρίτερα από ασθένειες που μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους.
Μια τέτοια νόσος είναι το Σύνδρομο Werner, γνωστό και ως προγηρία ενηλίκων. Οι πάσχοντες εμφανίζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης όπως γκρίζα μαλλιά, ρυτίδες, και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, ενώ ζουν κατά μέσο όρο 45 χρόνια. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί που συντελούν στην εκδήλωση της προγηρίας ενηλίκων παραμένουν άγνωστοι κι έτσι το σύνδρομο παραμένει προς το παρόν ανίατο.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μια πολυεθνική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ μεταξύ άλλων, φαίνεται να έχει ανακαλύψει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του συνδρόμου Werner.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια διαδικασία εκκαθάρισης των κυττάρων, τη μιτοφαγία. Κατά τη μιτοφαγία τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, διασπώνται και οι πρωτεΐνες τους επαναχρησιμοποιούνται.
«Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα αίτια του Συνδρόμου Werner, το οποίο οφείλεται σε λάθη στη διαδικασία της κυτταρικής εκκαθάρισης. Βελτιώνοντας την διαδικασία αυτή με τη χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής NAD+, είναι εύκολο να δείξουμε ότι επιτυγχάνεται αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καθυστέρηση της γήρανσης στα πειραματόζωα», εξηγεί ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Vilhelm Bohr από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν τη διαδικασία κυτταρικής εκκαθάρισης σε δείγμα αίματος ασθενών, μυγών των φρούτων και ασκαρίδων με σύνδρομο Werner, καθώς επίσης και την επίδραση του NAD+ στο αίμα πειραματόζωων, κατέληξαν πως η διαδικασία κυτταρικής εκκαθάρισης παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. «Είναι ενθαρρυντικό ότι μπορέσαμε να επιμηκύνουμε τον μέσο όρο ζωής και να καθυστερήσουμε τα βασικά δηλαδή συμπτώματα του Συνδρόμου Werner στα πειραματόζωα», συμπληρώνει ο Δρ. Bohr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Werner παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα στην Ιαπωνία, όπου αφορά σε 1 προς 20.000 άτομα ενώ η συχνότητα στον πληθυσμό είναι 1 προς 40.000 άτομα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Bohr «μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μας έχει ζητηθεί από την Ιαπωνία να πραγματοποιήσουμε κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σύνδρομο Werner. Ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου θετικά ώστε να οι νοσούντες να μπορέσουν να ζήσουν περισσότερο και ποιοτικότερα».
Τέλος, η έρευνα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης, αφού η διαδικασία αυτή στους ασθενείς με σύνδρομο Werner είναι παρόμοια με τη φυσιολογική γήρανση, απλώς σε πρωιμότερη ηλικία. Μακροπρόθεσμα, λοιπόν, τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την καθυστέρηση της γήρανσης γενικά αλλά και για τη βελτίωση της ζωής στην τρίτη ηλικία.