Αφήστε τα βάρη και τους διαδρόμους και πιάστε τις… κωμωδίες.
Ξέρετε ότι όταν γελάμε το σώμα γυμνάζεται σαν να κάνουμε αεροβική προπόνηση;
Σε ένα ξέσπασμα πηγαίου και ασυγκράτητου γέλιου όπου νιώθουμε το σώμα να τραντάζεται γυμνάζεται το καρδιαγγειακό αλλά και το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης αυξάνονται οι παλμοί, καθώς και η παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς και συσπώνται οι μύες συμπεριλαμβανομένων των κοιλιακών.
Μάλιστα εκτιμάται ότι όταν ξεκαρδιζόμαστε μπορεί να διαταθούν εκατοντάδες διαφορετικοί μύες στο σώμα κάτι που συμβαίνει και με τις ασκήσεις στρέτσινγκ.
Επιπλέον εκκρίνονται ενδορφίνες γνωστές ως οι ορμόνες της ευχαρίστησης.
Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος δεν γελάει περισσότερο από πέντε λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο και μερικές φορές δεν γελάει καθόλου. Πηγαίνοντας ωστόσο μερικές δεκαετίες πίσω, οι υγιείς ενήλικες γελούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα ή και περισσότερο.
Χωρίς να θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι αρκεί να ξεσπάμε σε γέλια καθημερινά για να θεωρούμε ότι γυμναστήκαμε, μια υπερβολή που φυσικά και δεν ασπαζόμαστε, εντούτοις αυτό που αξίζει να αναφερθεί και να γίνει κατανοητό είναι ότι καλωσορίζοντας το γέλιο στην καθημερινότητά μας θα δούμε πραγματικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία και την φυσική κατάσταση.
Πολλοί ειδικοί αναγνωρίζοντας την ευεργετική δράση του πηγαίου γέλιου το συστήνουν ως «φάρμακο» για την καρδιά με δοσολογία τα 15′ ημερησίως, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή η θεραπευτική δράση του γέλιου.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο συμβάλει στην τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χάρη στο γέλιο ενισχύεται η δράση των ουσιών που συντονίζουν την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Να σημειωθεί όμως, ότι οι σχετικές έρευνες αναφέρονται σε μια γενικότερα αισιόδοξη και εύθυμη στάση ζωής που συνοδεύεται από συχνά γέλια και όχι σε ένα περιστασιακό γέλιο μετά από ένα καλό ανέκδοτο. Πρόκειται κοντολογίς για μια γενικότερα αισιόδοξη και εύθυμη στάση ζωής.
Μάλιστα σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ψυχολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλοριντα James Rotton διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που παρακολουθούσαν κωμωδίες μετά από μια χειρουργική επέμβαση χρειαζόντουσαν κατά 25% λιγότερα αναλγητικά. Η παυσίπονη δράση του γέλιου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έκκριση ενδορφινών.