Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εντός του 2020, αναμένεται όπως έχει προαναγγείλει, να προχωρήσει σε πέντε μεγάλες αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι εν λόγω αλλαγές θα έχουν στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που φθάνουν κατά χιλιάδες στο ΕΣΥ, ενίοτε περιμένοντας για ώρες στην αναμονή.
Ήδη τα περισσότερα μέτρα έχουν δρομολογηθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας έχει δεσμευτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα έχουμε τις πρώτες μεγάλες αλλαγές στην εικόνα των νοσοκομείων.
- Μεταφορές με το ΕΚΑΒ
Οι βελτιώσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινούν από την προνοσοκομειακή φροντίδα, αφού ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στο ΕΚΑΒ.
Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και αναλαμβάνει με νέο επιχειρησιακό κέντρο που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός των ημερών, τον «ηλεκτρονικό» συντονισμό όλων των ασθενοφόρων της χώρας.
Με την ψηφιοποίηση του συστήματος, η Διοίκηση του φορέα θα μπορεί με καλύτερο τρόπο να συντονίζει τα ασθενοφόρα που κινούνται στους δρόμους, ώστε να φθάνουν και νωρίτερα στους ασθενείς και να μην βασανίζονται οι εργαζόμενοι χάνοντας χρόνο σε άσκοπες διαδρομές.
- Συντονισμός στα Νοσοκομεία
Ταυτόχρονα στο ΕΚΑΒ περνά και ο έλεγχος και συντονισμός όλων των νοσοκομείων της χώρας, καθώς θα γνωρίζει μέσα από το επιχειρησιακό του κέντρο που υπάρχει άδεια κλίνη και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Με τον τρόπο επιχειρείται να περιορισθεί η λίστα αναμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι ενώ τα κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρουσιάζουν συνωστισμό, υπάρχουν άλλα μικρότερα που έχουν διαθέσιμα άδεια κρεβάτια.
Η κατανομή των περιστατικών θα γίνεται πλέον με βάση την πληρότητα. Έτσι επιχειρείται να μπει τέλος και στο φαινόμενο με τα ράντζα που κατακλύζουν εδώ και χρόνια τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
- Αξιολόγηση κλινικών
Όμως αυτό που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων είναι η αξιολόγηση που θα επιδιώξει να εφαρμόσει στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μία αξιολόγηση στην οποία θα συμμετέχουν οι νέοι Διοικητές που αναμένεται να διορισθούν τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς.
Οι βαθμολογίες θα μπαίνουν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που θα κάνει ειδική ομάδα που θα ορισθεί σε κάθε νοσοκομείο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, ώστε να υπάρχει ιδιοτέλεια.
Σε ότι αφορά στους ασθενείς, αυτοί θα ερωτώνται με την έξοδό τους από το νοσοκομείο έπειτα από νοσηλεία.
- Αλλαγές στα επείγοντα
Ταυτόχρονα ετοιμάζονται αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου θα ξεκινήσει επισήμως με το νέο έτος, η ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών που θα φθάνουν στα νοσοκομεία. Θα ορισθεί παράλληλα και ανώτατος χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση, ενώ ο ασθενής θα μπορεί να βλέπει σε ηλεκτρονικούς πίνακες τόσο τον χρόνο που θα πρέπει να περιμένει όσο και τη σειρά προτεραιότητας. Επίσης τα ΤΕΠ θα ενισχυθούν το νέο έτος με προσωπικό, αφού όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας υπογράφηκαν οι διορισμοί 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
- Προμήθειες
Εντός του 2020 τροποποιείται πλήρως και το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα το νέο σύστημα προμηθειών θα περιλαμβάνει κεντρικές αγορές μέσω του υπουργείου Υγείας για όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει έτοιμη ρύθμιση που είχε ετοιμασθεί πριν η ΝΔ βγει κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση προμηθειών στο ΕΣΥ με κεντρικά ελεγχόμενους διαγωνισμούς που θα φέρνουν κοινές τιμές για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες.
Μέχρι σήμερα παρά τις όποιες εξαγγελίες, δεν έχει εφαρμοσθεί ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών, με αποτέλεσμα σε κάθε νοσοκομείο να γίνονται παρατάσεις συμβάσεων με προμηθεύτριες εταιρείες και το κόστος να εκτοξεύεται στα ύψη.