Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίες καταναλώνουν συστηματικά γλυκά αλλά και λευκό ψωμί, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία.
Ευρήματα μελετητών που συγκέντρωσαν τις διατροφικές επιλογές περισσότερων από 50.000 γυναικών, γύρω στα 60 με 65 τους χρόνια, αποκάλυψαν ότι τα επεξεργασμένα σιτηρά όπως και η ζάχαρη, κρύβονται πίσω από την εξαντλητική αϋπνία. Οι επιστήμονες στην Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τρώγοντας πολύ ζάχαρη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα διαφέρουν τόσο πολύ, που το σώμα εκκρίνει ορμόνες, που μας κρατούν ξύπνιους ακόμα και τις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμόμαστε. Βέβαια, κατά τους ερευνητές, η υπόθεση θα μπορούσε να λειτουργήσει αντιστρόφως, καθώς η αϋπνία ενδεχομένως να πυροδοτεί την όρεξη για ζάχαρη ή λιπαρά φαγητά.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία της διατροφής για όσους υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. James Gangwisch, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη να αντιμετωπίζουν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας, στην περίπτωση όπου κατανάλωναν πολλά λιπαρά.
Η διαφοροποίηση στην έκκριση των ορμονών, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα, το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη, με την ακόλουθη πτώση της συγκέντρωσης να έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες με διατροφικές επιλογές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας. Αντίθετα οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες λαχανικών, φυτικών ινών και φρούτων ήταν λιγότερο πιθανόν να την έχουν αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνισθεί πλήρως η σύνδεση αϋπνίας και διατροφής, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως και πρόσθετα σάκχαρα είναι ένα πρώτο βήμα για να κερδίσουμε πίσω τον ύπνο μας» καταλήγει ο Δρ. . James Gangwisch.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.