Αν το άγχος κατακλύζει τις σκέψεις σας, αποθαρρύνοντας οποιαδήποτε θετική σκέψη μέσα στην καθημερινότητά σας, υπάρχει ο τρόπος να το αντιμετωπίσετε και μάλιστα, ανέξοδα και φυσικά

Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια που υποφέρουν από καθημερινό άγχος και στρες. Από τους εφήβους μέχρι και τους μεσήλικες, οι διαταραχές άγχους πλήττουν κάθε ηλικιακή, εργασιακή και γενικότερη πληθυσμιακή ομάδα.

Το κόστος της κατάστασης αυτής, μεγάλο: Οι διαταραχές άγχους αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον, σχετική μελέτη έχει δείξει ότι οι πάσχοντες από άγχος τείνουν να ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή και να μην ασκούνται σε μεγάλη συχνότητα και ένταση. Το παράδοξο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η σωματική άσκηση είναι μάλλον η καλύτερη μη φαρμακευτική λύση τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του άγχους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα βοηθητική: Μια βόλτα με το ποδήλατο, ένα μάθημα χορού ή ακόμα και η αναρρίχηση θεωρούνται ισχυρό εργαλείο για όσους υποφέρουν από χρόνιο άγχος. Τέτοιου είδους δραστηριότητες επίσης βοηθούν τους ανθρώπους που αισθάνονται υπερβολικά νευρικοί και αγχωμένοι για μια επερχόμενη ιατρική ή άλλου είδους εξέταση ή μια σημαντική στιγμή στη δουλειά τους.

Πώς βοηθά η άσκηση στο άγχος;

  • Καθώς επικεντρώνεστε στην άσκηση που κάνετε εκείνη τη στιγμή το μυαλό σας ξεφεύγει από τις σκέψεις που σας αγχώνουν
  • Η κίνηση του σώματος μειώνει τη μυϊκή ένταση, περιορίζοντας τη συμβολή του σώματος στο αίσθημα του άγχους
  • Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αλλάζει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα σημαντικών αγχολυτικών νευροχημικών στοιχείων, όπως η σεροτονίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA),τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF) και τα ενδοκανναβινοειδή
  • Η άσκηση ενεργοποιεί τις μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την εκτελεστική λειτουργία, η οποία βοηθά στον έλεγχο της αμυγδαλής, το σύστημα αντίδρασης του οργανισμού σε πραγματικές ή φανταστικές απειλές για την επιβίωσή μας

Πόση και ποια άσκηση ενδείκνυται;
Παρότι ο καθορισμός ακριβούς ποσότητας δεν είναι εύκολος, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Anxiety-Depression βρήκε ότι οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους που ανέφεραν υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης ήταν καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στην ανάπτυξη συμπτωμάτων άγχους σε σύγκριση με εκείνους ανέφεραν περιορισμένη σωματική άσκηση. Εν κατακλείδι, όταν μιλάμε για αντιμετώπιση του άγχους, η περισσότερη άσκηση είναι και καλύτερη.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους, πόσο μάλλον για όσους ξεκινούν τώρα να ασκούνται. Κάποιες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι για τους ανθρώπους που δεν ασκούνταν καθόλου μέχρι μια δεδομένη στιγμή της ζωής τους, μια μικρή ποσότητα άσκησης αρκεί για να ανακουφίσει το άγχος.

Το είδος της άσκησης που θα επιλέξει ο καθένας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι όλα έχουν αποτέλεσμα, με τους ανθρώπους να βιώνουν βελτίωση ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που δοκιμάζουν. Το σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να ξεκινήσει κανείς να ασκείται και να συνεχίσει να το κάνει.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη πρέπει:

-Να επιλέξετε κάτι ευχάριστο, για να μπορέσετε να το συνεχίσετε χωρίς να δυσανασχετείτε και, έτσι, να χτίσετε την αντοχή σας.
-Να ασκείστε με στόχο να ανεβάσετε τους καρδιακούς σας παλμούς.
-Να ασκείστε μαζί με ένα φίλο ή σε μια ομάδα για να επωφεληθείτε από το πλεονέκτημα της κοινωνικής στήριξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Αν είναι δυνατό, να ασκείστε στη φύση ή σε χώρο με πράσινο, περιβάλλον που μειώνει περαιτέρω το άγχος και το στρες.