ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Η απίστευτη κίνηση που μας κάνει να γυμναζόμαστε ενώ καθόμαστε

Η απίστευτη κίνηση που μας κάνει να γυμναζόμαστε ενώ καθόμαστε

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου φαίνεται ότι συνδυάζουν οι σινεφίλ παρακολουθώντας την αγαπημένη τους κινηματογραφική ταινία.

Την ώρα που κάθονται αναπαυτικά στην αίθουσα και απολαμβάνουν το δυνατό σενάριο, τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών και τη μαγευτική σκηνοθεσία, παράλληλα γυμνάζονται! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά ακόμα και σε στάση ηρεμίας η παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς όπως και μια συνεδρία ήπιας καρδιοτονωτικής άσκησης διάρκειας 45 λεπτών.

Το σώμα αντιδρά στην διαδικασία της τηλεθέασης και ενεργοποιείται καθώς ο εγκέφαλος εστιάζει στην παρακολούθηση της ταινίας με το όφελος να προκύπτει και για το νου τελικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 51 άτομα να δουν το remake της ταινίας «Αλαντίν» αφού προηγουμένως τους είχαν τοποθετήσει ειδικούς αισθητήρες στο δέρμα για την καταγραφή των καρδιακών παλμών και τις δερματικές αντιδράσεις τους.

Οι σινεφίλ συγκρίθηκαν με μια ομάδα 26 ατόμων, που για την ίδια διάρκεια χρόνου με την ταινία, διάβασαν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν δει το remake της ταινίας «Αλαντίν» είχαν υγιή καρδιακό παλμό, με την καρδιά τους να χτυπά στο 40-80% της μέγιστης δυνατότητας. Να σημειωθεί ότι σ’ έναν μέσο 30χρ0νο αυτό σημαίνει ότι είχε 95-160 παλμούς ανά λεπτό. Ενώ ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι 60-100 παλμοί το λεπτό.

Το ίδιο επίπεδο άσκησης μπορεί να επιτευχθεί και με ήπια καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το ζωηρό περπάτημα ή η κηπουρική.

Οι καρδιές όσων είχαν δει την κινηματογραφική ταινία παρουσίαζαν επίσης συγχρονισμό και ως προς τους καρδιακούς παλμούς, γεγονός που δημιουργούσε μια αίσθηση ομαδικότητας και εγγύτητας.

Τέλος, εκτός από τα σωματικά οφέλη παρατηρήθηκε και όξυνση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, καθώς προσπαθούσαν να λύσουν σεναριακούς «γρίφους» και να προβλέψουν την εξέλιξη του σεναρίου.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευροεπιστήμης Joseph Devlin «πολιτιστικά δρώμενα, όπως η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών, δίνουν στον εγκέφαλο την ευκαιρία να αναπτύξει περισσότερο την δεξιότητα της συγκέντρωσης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Κι αυτό με τη σειρά του βοηθά την επίλυση προβλημάτων και την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων κάθε φορά».

Πόσο πρέπει να γυμναζόμαστε

Παρά το απρόσμενο όφελος που προσφέρει μια κινηματογραφική ταινία στην φυσική σας κατάσταση, δεν θα πρέπει να αμελείτε και την φυσική άσκηση.

Ένας ενήλικας 19-64 ετών θα πρέπει, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης (όπως ποδηλασία ή ζωηρό βάδισμα) την εβδομάδα και ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα με έμφαση σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες (πόδια, μηρούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια).

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να γυμνάζεται για 75 λεπτά σε έντονο ρυθμό (τρέξιμο ή τέννις) κάθε εβδομάδα και να κάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα με έμφαση σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες (πόδια, μηρούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια).

Ακόμα, αντί των προαναφερόμενων, μπορεί να γίνει συνδυασμός μέτριας και έντονης άθλησης πάντα μαζί με μυϊκή ενδυνάμωση.

Κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται περίπλοκα, τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να καλυφθούν με 30 λεπτά απλό περπάτημα πέντε ημέρες εβδομαδιαίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.