Η φλουοξετίνη, δραστική ουσία που περιέχεται σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικαταθλιπτικό φάρμακο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους της παιδικής ηλικίας, αλλά και άλλους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Oncogenesis.
Η φλουοξετίνη αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά του πολύ επιθετικού νευροβλαστώματος, που παρουσιάζεται αρκετά συχνά στα παιδιά μικρής ηλικίας. Το νευροβλάστωμα είναι το συχνότερο νεόπλασμα της βρεφικής ηλικίας και αποτελεί το 7,8% των καρκίνων παιδικής ηλικίας.Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανακάλυψη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου θα μπορούσε να αποτρέψει τη θεραπεία των μικρών ασθενών από τον ιδιαίτερα τοξικό συνδυασμό χημειοθεραπείας, φαρμάκων και ακτινοβολίας.
«Η φλουξετίνη έχει τις προοπτικές για να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με νευροβλάστωμα ως ένα νέο και αποτελεσματικό αντικαρκινικό φάρμακο, αλλά με λιγότερη τοξικότητα από τις υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες», αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Arturo Sala.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα έδειξε ότι η φλουξετίνη μπορεί να σταθεροποιήσει μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο CDKN1B, το οποίο εξοντώνει τα κύτταρα του νευροβλαστώματος και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Το σημαντικότερο, μάλιστα, είναι, ότι οι απαιτούμενες δόσεις της ουσίας είναι ασφαλείς για τα παιδιά, πράγμα που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «σημαντική κλινική πρόοδος».
Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικά λιγότερες μεταστάσεις σε όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και ο μυελός των οστών στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε φλουοξετίνη, με την αρχική ιδέα για τη χρήση της εν λόγω ουσίας στην αντικαρκινική θεραπεία να προέρχεται από προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες για ψυχιατρικές ασθένειες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.
Συνεργαζόμενοι, λοιπόν, με Ιταλούς ερευνητές, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο επεξεργασίας των γονιδίων, γνωστό ως «μοριακό ψαλίδι» CRISPR, που τους δίνει τη δυνατότητα να στοχεύσουν το γονίδιο CDKN1B, το οποίο είναι υπολειτουργικό στους καρκίνους με μετάλλαξη στο ογκογόνο MYC, στην κατηγορία των οποίων ανήκει και το νευροβλάστωμα.
«Από τη στιγμή που η φλουξετίνη στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν το MYC, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού καρκίνων με υψηλή έκφραση του MYC, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη», προσθέτει ο καθηγητής Sala.
Ο ειδικός καταλήγει λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα δικαιολογούν το άνοιγμα των κλινικών δοκιμών, για τη δυνητική ένταξη των μακροχρόνιων θεραπειών με φλουοξετίνη στις θεραπείες σταθεροποίησης ασθενών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο υποτροπής».