Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών, η πρόωρη εκσπερμάτιση, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα νέο δερματικό επίθεμα που λειτουργεί με μπαταρία και έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη δραστηριότητα των μυών του πυελικού εδάφους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το επίθεμα, τα οποίο τοποθετείται στο περίνεο, οδηγεί σε σχεδόν τετραπλάσιο χρόνο εκσπερμάτισης, με μια νέα δοκιμή του να ξεκινά άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο.
Γεγονός είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες, με τις επιστημονικές μελέτες ανά τα χρόνια να έχουν επιρρίψει ευθύνες μεταξύ άλλων στην κατάθλιψη, το στρες, τα προβλήματα της σχέσης, αλλά και την σεροτονίνη, χημική ουσία του εγκεφάλου που όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα επιταχύνει το χρόνο της εκσπερμάτισης.
Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μέχρι τις αναισθητικές κρέμες και τα σπρέι με λιδοκαΐνη, ωστόσο, αφενός δεν λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις και αφετέρου μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες.
Το νέο επίθεμα μίας χρήσης, λοιπόν, δρα στους μύες που βρίσκονται στη βάση του πέους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης συσπώνται για να εξάγουν το σπέρμα. Το επίθεμα χρησιμοποιείται για περίπου 10 λεπτά πριν τη σεξουαλική επαφή και μεταφέρει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς σε αυτούς ακριβώς τους μύες.
Η θεωρία των επιστημόνων πίσω από τη δημιουργία του είναι ότι αυτή η νευρομυϊκή διαδερμική ηλεκτρική διέγερση διατηρεί τη σύσπαση των μυών για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα να τους καθιστά προσωρινά ανίκανους για τις ρυθμικές συσπάσεις που απαιτούνται για την εκσπερμάτιση. Η ένταση της διέγερσης, μάλιστα, μπορεί να ελεγχθεί μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρσι στο International Journal of Impotence Research, μάλιστα, και περιελάμβανε 20 άνδρες στους οποίους δόθηκε μια εμπορικά διαθέσιμη συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης, έδειξε ότι η διαδικασία αυτή πράγματι βοηθά. Συγκεκριμένα, ο χρόνος εκσπερμάτισης αυξήθηκε κατά 3,5 φορές, όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα.
Τώρα, δρομολογείται μια δοκιμή στο Πανεπιστήμιο Stanford, με τους άνδρες αυτή τη φορά να χρησιμοποιούν το επίθεμα πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα για τέσσερις μήνες.
«Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια ιδανική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση, η νέα αυτή προσέγγιση δημιουργεί προοπτικές για τη στόχευση των μυών του πυελικού εδάφους. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και, αν αποδειχθεί ότι έχουν κλινική αξία, η επιλογή του επιθέματος μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο θεραπείας αυτού του ιδιαίτερα αγχωτικού για τους άνδρες προβλήματος», σχολιάζει σχετικά ο καθηγητής Raj Persad, σύμβουλος ουρολογίας στην Εταιρεία Ουρολογίας του Bristol.