ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αυτό είναι το τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου 139 φορές περισσότερο από το τσιγάρο

Αυτό είναι το τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου 139 φορές περισσότερο από το τσιγάρο

Αναστάτωση εξακολουθεί να υπάρχει παγκοσμίως μετά την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος (πχ μπέικον, αλλαντικά κλπ) και της αύξησης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, αν κάποιος τρώει 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα, τότε ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο αυξάνεται κατά 18%. Έτσι, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπήκε στην ίδια κατηγορία (Κατηγορία 1) του ΠΟΥ με τις καρκινογόνες ουσίες, μαζί με τον ήλιο, το αλκοόλ, και τα τσιγάρα.

Ξέρετε όμως τι είναι αυτό που “χάθηκε μέσα στην σκόνη” της είδησης ότι “το μπέικον προκαλεί καρκίνο”, που έγινε ένας τόσο υπεραπλουστευμένος τίτλος στα παγκόσμια ΜΜΕ; Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί, είναι πως οι ποσότητες για τις οποίες κάνει λόγο ο ΠΟΥ είναι αρκετά μεγάλες.

Φυσικά και αν κάποιος καταναλώνει πολύ μπέικον καθημερινά θα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο. Αλλά ξέρετε ότι η τυπική κατανάλωση μπέικον (και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων) είναι τέτοια, ώστε με βάση στοιχεία και πάλι από τον ΠΟΥ, είναι κατά 139 φορές λιγότερο πιθανό να προκαλέσει καρκίνο σε σύγκριση με το κάπνισμα;

Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, αν τα 50γρ επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%, το κάπνισμα (σε έναν κανονικό και όχι περιστασιακό καπνιστή) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 2.500%!!!

Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπαίνει στην Κατηγορία 1 επικινδυνότητας για καρκίνο, αλλά αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι όλα όσα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι εξίσου επικίνδυνα.

Το “κλειδί” στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος είναι η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία το καταναλώνετε. Αυτό δεν άλλαξε. Κάθε γιατρός και διατροφολόγος θα σας πει ότι πρέπει να τρώτε επεξεργασμένο κρέας με μέτρο, όπως συνέβαινε πάντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και ο δρ Kurt Straif, επικεφαλής της Διεθνούς υπηρεσίας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC): “Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.