Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πειράματα – Θα έχει μέγεθος κινητού
Οι τριπτάνες είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη θεραπεία της ημικρανίας. Συνήθως, όμως, οι ασθενείς δεν μπορούν να τα λαμβάνουν για περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, λοιπόν, διερευνά ένα νέο τρόπο θεραπείας -και πρόληψης- των κρίσεων της ημικρανίας που δε φέρει αυτόν τον περιορισμό: τη νευροτροποποίηση.
Η νευροτροποποίηση είναι ένας τρόπος χειραγώγησης του κεντρικού συστήματος πόνου, μέσω εφαρμογής ηλεκτρικών ή μαγνητικών παλμών σε συγκεκριμένα νεύρα ή περιοχές του εγκεφάλου.
Στη νέα κλινική δοκιμή υπό την επίβλεψη του νευρολόγου Umer Najib, λοιπόν, η νευροτροποποίηση λαμβάνει το σχήμα μιας συσκευής μεγέθους κινητού τηλεφώνου, η οποία διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο.
Ο παραδοσιακός τρόπος διέγερσης του νεύρου αυτού ήταν μια εμφυτευμένη συσκευή, που χρησιμοποιούταν επί πολλά χρόνια σε πάσχοντες από επιληψία. Η νέα τεχνική όμως είναι μη επεμβατική και λειτουργεί διαφορετικά. Εφαρμόζεται στο λαιμό και διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο με ένα τρόπο που προκαλεί αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία πρόκλησης της ημικρανίας. Ρυθμίζοντας κατάλληλα αυτές τις περιοχές που σχετίζονται με την ημικρανία, μπορεί να παρέμβει στην εκάστοτε κρίση και, όταν χρησιμοποιείται τρεις φορές τη μέρα κάθε μέρα, ακόμα και να την αποτρέψει.
Μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και ιατροαπεικονιστικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συσκευή είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και την καταπολέμηση των κρίσεων ημικρανίας, με τον Δρ. Najib και τους συνεργάτες του να επιχειρούν πλέον να μάθουν πόσο καλά αποδίδει σε πραγματικούς πάσχοντες από ημικρανία, σε μια εξάμηνη κλινική δοκιμή που έχει ήδη αρχίσει να διενεργείται.
«Η μη επεμβατική νευροτροποποίηση είναι μία μη φαρμακευτική επιλογή με ελάχιστες παρενέργειες και καμία αντίδραση με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε πολλούς πάσχοντες, εκεί όπου φάρμακα όπως οι τριπτάνες δεν επιτρέπονται, π.χ. σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί ο Δρ. Najib.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να μελετήσουν ακόμα μία συσκευή νευροτροποποίησης, η οποία θα μπορεί να σταματήσει τις κρίσεις ημικρανίας αφού έχουν κάνει την εμφάνισή τους.