Τέλος το χαρτί από τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε ένα νέο ψηφιακό σύστημα συνταγογράφησης.
Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι η απλούστευση των διαδικασιών στην περίπτωση θανάτου αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, λόγω των πολλών δηλώσεων που απαιτούνται.
Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή, οι οικείοι του βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατία. Εκτός από τη δήλωση του θανάτου στα μητρώα πολιτών, πρέπει να προχωρήσουν σε διακοπή της φορολογικής και ασφαλιστικής του ιδιότητας, να διακόψουν τη σύνταξή του, ακόμα και να υποβάλουν φορολογική δήλωση για λογαριασμό του εκλιπόντος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να ολοκληρώνεται η εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία που ισχύει σήμερα, μόνο με την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου το οποίο χορηγείται από τον γιατρό. Ωστόσο, πρόκειται για σύνθετη διαδικασία δεδομένου ότι στην περίπτωση θανάτου πολιτών δίχως παιδιά, σύζυγο, γονείς και αδέρφια υπάρχει επιπλέον γραφειοκρατία, όπως η έκδοση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών.
Πιο εύκολη θεωρείται η απλούστευση των διαδικασιών για τα υπόλοιπα γεγονότα ζωής. Ήδη, από τον περασμένο μήνα οι πολίτες που παντρεύονται δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η βάση δεδομένων της Αρχής ενημερώνεται αυτόματα για όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα.
Σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση αντίστοιχη διαδικασία με εκείνη που αφορά στη δήλωση γεννήσεων. Η εγγραφή των παιδιών στα μητρώα εκπαίδευσης θα γίνεται μία φορά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Τα στοιχεία των μαθητών που ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα υποβάλλονται αυτόματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια – λύκεια), ενώ η ίδια διαδικασία θα επαναλαμβάνεται και για τα πανεπιστήμια με τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων που θα συνδέονται μεταξύ τους.
Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών έχουν προχωρήσει στη σύσταση δύο ομάδων εργασίας για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης και τη μεταβίβαση αδειών οχημάτων.
Έρχεται η άυλη συνταγογράφηση
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι προετοιμάζεται και η λεγόμενη άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, με την οποία οι πολίτες θα λαμβάνουν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους ιατρικές συνταγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, η τεχνολογική δομή του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης είναι έτοιμη και το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Μαρτίου, σχεδόν ταυτόχρονα με το gov.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, για την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης απομένουν ορισμένες συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς όπως με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΦΚΑ, με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Τη δημιουργία της άυλης συνταγογράφησης έχει αναλάβει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τα οφέλη από τη νέα, άυλη διαδικασία θα είναι σημαντικά τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ασθενείς. Οι ασθενείς θα γνωρίζουν με ακρίβεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, ενώ πολίτες με χρόνια νοσήματα θα ενημερώνονται για την ανανέωση των φαρμάκων τους με μήνυμα στο κινητό τους.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να ζητάνε από το γιατρό τους να τους γράψει φάρμακα εξ’ αποστάσεως σε περίπτωση που αδυνατούν να τον επισκεφθούν. Με την άυλη συνταγογράφηση αναμένεται να σταματήσουν και τα φαινόμενα διαφθοράς με γιατρούς οι οποίοι γράφουν φάρμακα εν αγνοία των ασθενών.