Κλίμα γενικευμένης ανησυχίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωναϊό. Τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 10.000, με τον πλανήτη να γνωρίζει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

O πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».

Η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες

Στο μεταξύ, η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες από φαρμακευτικές εταιρείες της Τουρκίας, ενώ ο κορωναϊός εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο μεγάλος αυτός όγκος παραγγελιών έγινε με τη μία φορά.

Όπως σημειώνει Τούρκος φαρμακοποιός, προκαλεί εντύπωση πώς η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μασκών διεθνώς, παρήγγειλε μάσκες από την Τουρκία, η οποία παράγει συνολικά 150 μάσκες τον χρόνο.

«Καθυστέρηση στην ενημέρωση πολιτών»

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα σπάνια παραδέχονται δημοσίως λάθη, ακόμα σπανιότερα στην τηλεόραση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Όμως, οι αρχές της Ουχάν βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της κοινής γνώμης. Πολλοί Κινέζοι τους κατηγορούν ότι καθυστέρησαν να ενημέρωσουν τους πολίτες όταν ξεκίνησε η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων στη χώρα.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, οι αρχές έθεσαν την 23η Ιανουαρίου την Ουχάν και άλλες περιοχές στην επαρχία Χουμπέι σε καραντίνα.

Όμως, ο Μα Γκοκιάνγκ εκτιμά ότι θα έπρεπε να λάβει μέτρα 10 ημέρες νωρίτερα.

«Η επιδημία θα είχε πιθανόν μετριαστεί, δεν θα είχε τέτοιο εύρος» υπογράμμισε ο Μα, που είναι επίσης αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Το Πεκίνο προειδοποιεί για τον «άχρηστο πανικό»

Ο Κινέζος πρεσβευτής του ΟΗΕ στη Γενεύη προειδοποίησε σήμερα έναντι του «άχρηστου πανικού» και των «υπερβολικών» προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν ορισμένες χώρες μπροστά στην επιδημία ιογενούς πνευμονίας, για την οποία ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού.

«Δεν είναι αναγκαίο να επικρατεί άχρηστος πανικός ούτε να λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα» δήλωσε ο Κινέζος αντιπρόσωπος Χου Τσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμπιστεύεται απόλυτα την Κίνα».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αναποτελεσματικοί», να προκαλέσουν προβλήματα στη διανομή βοήθειας και να βυθίσουν την οικονομία των πληγεισών χωρών.

Σήμερα, υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικός ωθώντας τους ανθρώπους να ταξιδέψουν παράνομα, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την εξάπλωση της επιδημίας.

Ρωσία, Σιγκαπούρη και Μογγολία κλείνουν τα σύνορά τους

Η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Μογγολία ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, επιχειρώντας να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Τσεν επισήμανε ότι μόλις το 1% των κρουσμάτων ζει εκτός της Κίνας, «γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κίνα είναι πολύ αποτελεσματικά».

Σχετικά με την κατάσταση συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Τσεν εκτιμά ότι αυτό το μέτρο «ελήφθη για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας κι όχι ειδικά εναντίον μιας χώρας».

«Όσο μας εμπιστεύονται, πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Η διεθνής συνεργασία και εμπιστοσύνη είναι αυτό που χρειαζόμαστε» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα δεν συνάδει με τα γεγονότα κι είναι ανάρμοστη.

Το Στέιτ Ντπάρτμεντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα και πλέον βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν

Δύο Έλληνες πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες.

Οι δύο Έλληνες είναι σε επαφή με τις προξενικές αρχές αλλά είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν καθώς στην περιοχή έχουν νεκρώσει τα πάντα και βέβαια και οι συγκοινωνίες.

Μια ακόμη Ελληνίδα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου ο κοροναϊός δεν έχει ακόμη χτυπήσει με την ένταση που έχει χτυπήσει την Ουχάν, αλλά και εκεί τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Οι Βρυξέλλες αποδεσμεύουν 10 εκατ. για την έρευνα για τον νέο κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα για τον νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην Κίνα και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία θεραπεία.

Οι Βρυξέλλες απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση για ερευνητικά σχέδια με τα οποία «θα μάθουμε περισσότερα για την επιδημία του νέου κοροναϊού, θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών και θα βελτιώσουν την προετοιμασία και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», εξηγεί η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Πρέπει να έχουμε μια πολυδιαστατική και διακυβερνητική απάντηση στον κορονοϊό και η έρευνα είναι ένα βασικό στοιχείο. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό ώστε να στοχοθετήσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να διασφαλίσουμε την καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτών μας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση της Επιτροπής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής από τον νέο κορωνοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι και τα κρούσματα φτάνουν τις 10.000 στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο). Περίπου 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 20 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.