Το Μιλάνο έχει αρχίσει να θυμίζει το «Racoon City» στο «Resident Evil» όταν ξέφυγε ο ιος και μόλυνε ολόκληρη την πόλη πριν μολύνει τον πλανήτη (στην δημοφιλή σειρά ταινιών) καθώς κάθε μέρα ερημώνει ολοένα και περισσότερο.
Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ, ωστόσο, οι αρχές εκτιμούν ότι ένας αγρότης 60 ετών από το χωριό Albettone στη Βιτσέντζα ενδέχεται να είναι ο «ασθενής 0».
Αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις και αναμένονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ήταν ο πρώτος ασθενής στη χώρα.
Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί έξω από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο διστάζουν να παραλάβουν επιβάτες από την Ασία ενώ μία Κινέζα στο Τορίνο δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση επειδή απλά ήταν Κινέζα.
Την κατάσταση περιέγραψε ο Έλληνας πρόξενος Νίκος Σάκαρης.
Όπως δήλωσε, αρχικά σε ραδιοφωνικό σταθμό είχαν πανικοβληθεί οι πολίτες του Μιλάνου. Σήμερα πάντως κυκλοφορούν στο δρόμο πολίτες χωρίς μάσκες αλλά λιγότεροι.
Πρόσθεσε ότι το 1/3 των μέσων μεταφοράς δεν κυκλοφορούν, εμβληματικά μνημεία και κτήρια της πόλης όπως το Ντούομο και η όπερα είναι κλειστά, ενώ ακόμα και οι γάμοι γίνονται μονό με την παρουσία λίγων στενών συγγενών.
Ο πρόξενος δήλωσε ότι οι Έλληνες φοιτητές πρόλαβαν και έφυγαν και το προξενείο οργανώνει την επιστροφή μαθητών που έχουν φτάσει στην περιοχή για εκδρομή.
Όπως ανέφερε τα μέτρα θα ισχύσουν κατ’ αρχήν μέχρι την 1η Μαρτίου.
Ο κ Σάκαρης εξήγησε ότι στο Μιλάνο υπάρχει μόνο ένας νεκρός γιατρός σε πολυκλινική της πόλης. Ένας Ιταλός επιδημιολόγος , όπως είπε ο πρόξενος , εκτιμά ότι ο ιός ξέφυγε από ένα νοσοκομείο της πόλης κι αυτό γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ο ασθενής μηδέν.
«Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον κορωνοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.
Οι φόβοι για μια πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.
Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Εκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.
Μεγάλη έκταση έχει πάρει ο νέος κορωνοϊός στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο…Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει».