Σε φάση ύφεσης, έστω ανεπίσημα, έχει εισέλθει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους, ενώ η Ιταλία για κάποιο παράδοξο λόγο εμφανίζεται αυτή την στιγμή να έχει πληγεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου από την επιδημία.
Στην Ελλάδα, 117 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού με έναν μόλις νεκρό, όπως ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη.
Ο αριθμός αυτός φέρνει την Ελλάδα στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV 2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Η πρώτη δεκάδα των χωρών σε αριθμό κρουσμάτων από τον κορονοϊό είναι: η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).
Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 3.177 νεκρούς, ποσοστό 3,93% επί των συνολικά ασθενούντων, σχετικά μικρό, με δεδομένο ότι δέχθηκε αιφνιδιασμό και πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αντιληφθούν με τι είχαν να κάνουν.
Στην Κίνα, όμως, η μείωση των κρουσμάτων εδώ και δύο εβδομάδες είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.
Τα κρούσματα του Covid-19 που καταγράφηκαν εκτός Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν δεκαπλάσια συγκριτικά με το τι συνέβη εντός της χώρας.
Σε άλλες περιοχές της Κίνας δεν υπάρχουν καθόλου νέες περιπτώσεις κορωνοϊού εδώ και δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επαναλειτουργίας των σχολείων.
Στη βορειοδυτική επαρχία Κινγκάι ανακοινώθηκε η επανέναρξη των μαθημάτων σε διάφορες ημερομηνίες από προχθές 11 έως τις 20 Μαρτίου, καθώς δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα εδώ και 38 ημέρες.
Επίσης από τα τέλη Φεβρουαρίου είναι γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Δεύτερα 16 Μαρτίου στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουανζού, που δεν έχει νέα κρούσματα τις τελευταίες 26 ημέρες.
Στη δεύτερη θέση θνητότητας βρίσκεται η Ιταλία με 1.016 θύματα. Γιατί;
Γιατί στην Ιταλία επικρατεί το επιθετικό-θανατηφόρο στέλεχος L του ιού!
Το στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας και στην Ουχάν, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το στέλεχος S και έτσι οι Κινέζοι φαίνεται ότι διασώθηκαν.
Έτσι, ενώ στην αρχή στην Κίνα διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει ο επιθετικός-θανατηφόρος τύπος τελικά δεν μεταδόθηκε περισσότερο, εν αντιθέσει με τον τύπο που είναι λιγότερο παθογόνος και είναι ο S.
Οι ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα του στελέχους L στο περιβάλλον είναι περιορισμένη και ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουν μειωθεί δραστικά τα θανατηφόρα κρούσματα στην Κίνα.
Ακολουθούν σε νεκρούς οι εξής χώρες: Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41).
Οι ΗΠΑ με τις δρακόντειες απαγορεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση Ν.Τραμπ, πέτυχε να περιορίσει εντυπωσιακά την εξάπλωση του ιού.
Η απαγόρευση εισόδου Ευρωπαίων στις ΗΠΑ (πλην Βρετανών) έδωσε, εκτός από το ότι καταδεικνύει την έκταση των στενών σχέσεων Τραμπ-Τζόνσον και κατ’επέκταση ΗΠΑ-Βρετανίας, έδειξε την αποφασιστικότητα του Ν.Τραμπ στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων, στη λεγόμενη «θνητότητα», η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 6,7%, λόγω του επιθετικού στελέχους L που επικρατεί στην μορφή του ιού που έχει μεταδοθεί στην χώρα από την κινεζική παροικία του Μιλάνου.
Ακολουθεί σε θνηνότητα το Ιράν με 4,25%, λόγω των Κινέζων, πάλι που είχαν επισκεφθεί την χώρα στις αρχές της κρίσης και δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι μεταφέρουν τον θανατηφόρο ιό. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν σε πετρέλαιο, αυτή την στιγμή.
Παρότι η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό, σε ό,τι αφορά τη θνητότητα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 3,93%, όπως προαναφέραμε.
Η Νότια Κορέα έχει μόνο 0,8% θνητότητα με το στέλεχος S να επικρατεί.
Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.