Έφτασαν στην Ιταλία και στην Ρώμη εννέα Κινέζοι ειδικοί για τον κορωνοϊό, αλλά και τόνοι υγειονομικής βοήθειας. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν την Ιταλία, να αντιμετωπίσει την φονική πανδημία.
Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.
Μετά το Ιράκ και το Ιράν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ ανακοίνωσε χθες την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».
Οι Κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.
Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.
Οι εννέα ειδικοί, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού Γιανγκ Χουιτσλάν και από έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο εντατικολόγο, είναι εντατικολόγοι, παιδίατροι και νοσηλευτές που διαχειρίσθηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το reuters.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για την υποστήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του ιού. «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη υποστήριξη που προσέφερε η Ιταλία όταν η Κίνα περνούσε δύσκολες ώρες», στον αγώνα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Ωστόσο, στη κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα, η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την χώρα. Ομως η Ιταλία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που τήρησε την πιο ανοικτή στάση στο σχέδιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, του τόσο προσφιλούς στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στάση που προκάλεσε μεν την δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων της, εξασφάλισε δε την ευμένεια του Πεκίνου.
Συνολικά, η επιδημία Covid-19 προκάλεσε τον θάνατο 3.169 ανθρώπων στην Κίνα, η οποία είναι μακρά η πλέον πληγείσα χώρα με 80.793 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ιταλία, με 15.000 κρούσματα και άνω των 1.000 νεκρών.