Όπως έγινε γνωστό ερευνητική ομάδα – υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 37 διακεκριμένοι Έλληνες στον τομέα τους λοιμωξιολόγοι, καρδιολόγοι, εντατικολόγοι, επιδημιολόγοι και πνευμονολόγοι ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Τσιόδρας – ερευνά τη δραστική ουσία κολχικίνη.
Η ουσία αυτή δεν είναι νέα αλλά αντιθέτως δοκιμασμένη στον χρόνο καθώς έχει διακριθεί για την αντιφλεγμωνώδη δράση της. Γι’ αυτό και η ομάδα των ελλήνων επιστημόνων – που σημειωτέον στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας κατά του κοινού εχθρού – «επενδύει» στην κολχικίνη, ώστε να προστατεύσει τους ασθενείς από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού (που σημειωτέον έχει αποδειχτεί καρδιοτοξικός).
Μάλιστα, αντίστοιχη μελέτη διεξάγεται και στον Καναδά, όπου το φάρμακο θα χορηγηθεί σε 6.000 ασθενείς (θετικοί στον ιό), ώστε να διαπιστωθεί η προστατευτική της δράση έναντι του νέου ιού που ευθύνεται για την πανδημία.
Δυο ακόμη ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν ήδη εγκριθεί στη χώρα μας, αμφότερα υπό τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Βαγγέλη Γιαμαρέλλο. Το πρώτο αφορά τη δραστική ουσία φωσφορική χλωροκίνη, για την οποία οι επιστήμονες έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο και έχει χυθεί αντίστοιχα πολύ ερευνητικό μελάνι, καθώς φαίνεται να μειώνει τις ημέρες ασθενείας και να βελτιώνει την έκβαση της πνευμονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma, προχώρησε στην αγορά ποσότητας 5 τόνων από την Ινδία, παρασκευάζοντας στις εγκαταστάσεις της 24 εκατομμύρια δόσεις τις οποίες και προσφέρει δωρεάν στο ελληνικό κράτος.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, το εν λόγω φάρμακο «δίνεται με ειδικά κριτήρια με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Δημιουργείται η πλατφόρμα για να δημιουργηθεί και για την κοινότητα».
Εν, τω μεταξύ, εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και ξεκινά άμεσα η διεξαγωγή της κλινικής δοκιμής «ESCAPE» (επίσης υπό τον Βαγγέλη Γιαμαρέλλο) σε έξι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΑΤΤΙΚΟΝ, Σωτηρία, Νοσοκομείο Ρίου, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Λάτσειο).