Ορατός είναι κίνδυνος έλλειψης στα ιατρικά γάντια στην πιο κρίσιμη -για τον “πόλεμο” με τον κορωνοϊό- καμπή.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο που παράγει ιατρικά γάντια στον κόσμο αγωνιά έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός σημαντική έλλειψη προσωπικού αφετέρου την αυξημένη ζήτηση από χώρες, που, όπως οι ΗΠΑ, προοδευτικά στερεύουν από υλικό προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων που έχει λάβει η πανδημία του κορωνοϊού.
Η μαλαισιανή βιομηχανία Top Glove Corp Bhd, στην οποία κατασκευάζεται το ένα στα πέντε ιατρικά γάντια που κυκλοφορούν στον κόσμο, έχει ανάγκη να προσλάβει άλλους τουλάχιστον 700 εργάτες, καθώς οι παραγγελίες από την περασμένη εβδομάδα έχουν διπλασιασθεί, ενημέρωσε σήμερα η εταιρεία το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα, η διεύθυνσή της έχει ενημερώσει ήδη πως δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει την πολλαπλάσια αυτή ζήτηση, και η προσπάθειά της να προσλάβει επιπλέον προσωπικό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον στόχο να προσθέσει γρήγορα νέες γραμμές παραγωγής, μιας και τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στη μετακίνηση των πολιτών για έναν μήνα, αλλά κι η αδυναμία λόγω απαγόρευσης μεταφοράς εισαγόμενων εργατών από το Νεπάλ -την κύρια πηγή εργατικών χεριών στη Μαλαισία-, καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση νέου δυναμικού.
«Ήδη βιώνουμε μία έλλειψη εργατικού δυναμικού από την αρχή του έτους, όμως αυτή έχει γίνει πιο σοβαρή μετά την εφαρμογή των διαταγών για έλεγχο των μετακινήσεων. Μέχρι σήμερα, λόγω της εκτόξευσης της ζήτησης, χρειαζόμαστε ανειδίκευτο προσωπικό, ιδίως για να επισπεύσουμε την συσκευασία και τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος, έτσι ώστε το έτοιμο υλικό να αποστέλλεται τάχιστα στους πελάτες μας», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας Λιμ Γουΐ Τσάι.
Πάντως, παρά τους περιορισμούς, η εταιρεία έχει καταφέρει να προσλάβει περίπου 300 εργαζόμενους τον περασμένο μήνα κι έχει αποταθεί σε εταιρείες παροχής προσωπικού ενώ στην προσπάθειά της αυτή έχει στραφεί στο εγχώριο εργατικό δυναμικό, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις μέσω κλήσεων στο WhatsApp. Η Top Glove απασχολεί 18.000 εργαζομένους σε 44 εργοστάσια σε τρεις χώρες και έχει τη δυνατότητα να παράγει 73,8 εκατ. ιατρικά γάντια το χρόνο, όγκο που θέλει να αυξήσει λόγω της παγκόσμιας έλλειψης.
Η ίδια η Μαλαισία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ιατρικών γαντιών στον κόσμο, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη νοτιοανατολική Ασία, με 2.908 νοσούντες.