Το υγειονομικό προσωπικό της Ουγκάντας (η οποία σήμερα, μετά από δεκαετίες πολιτικής αναταραχής και φτώχειας μετά την ανεξαρτησία της από την Βρετανία, θεωρείται χώρα-πρότυπο στην αφρικανική ήπειρο) κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τα μέτρα ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εγκύων και όσων χρειάζονται επείγουσα νοσηλεία, καθώς διατάσσει άπαντες να ζητούν άδεια για να διακομισθούν σε νοσοκομείο.
Η απαγόρευση που επέβαλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι προβλέπει καθολική απαγόρευση στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και των μέσων μεταφοράς για μία περίοδο 14 ημερών, προκειμένου να τιθασσευθεί η εξάπλωση της covid-19, που έως σήμερα έχει προκαλέσει 44 κρούσματα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει στη μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία.
Όπως τονίζει στο Reuters, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εκουάρο Ομπούκου, η απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ κατά πάσα πιθανότητα θα εκτινάξει τον ήδη υψηλότατο δείκτη θνησιμότητας των εγκύων, μιας και το σύστημα υγείας δεν διαθέτει ασθενοφόρα κι η διακομιδή των εγκύων ή των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία βασίζεται στα διαθέσιμα μέσα μετακίνησης των πολιτών.
«Πολλά ιατρικά επείγοντα, όπως οι γεννήσεις, δεν έχουν σταματήσει επειδή ενέσκηψε ο κορωνοϊός. Καμμία έγκυος σε ώρα τοκετού δεν πρέπει να αναγκάζεται να ζητεί άδεια για να γεννήσει το παιδί της. Θα καταλήξουμε να έχουμε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», επισήμανε ο ίδιος.
Αλλά και άλλες ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για ωμή χρήση βίας στην τήρηση των μέτρων περιορισμού.
«Λοιπόν πρόκειται να έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν μαζικά, όχι από τον κορωνοϊό, αλλά από αποτρέψιμους θανάτους, αποτρέψιμα ιατρικά επείγοντα», δήλωσε ο Άντριαν Τζούκο, επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Awareness and Promotion Forum. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς από το πρακτορείο, αρνήθηκε να τοποθετηθεί.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού στις πόλεις κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα, εάν η κυβέρνηση δεν τους διανείμει τρόφιμα, καθώς η εποχική εργασία στην οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, εικόνες είχαν προβληθεί αστυνομικών να κτυπούν αλύπητα υπαίθριους πωλητές φρούτων, μεταξύ τους και πολλές γυναίκες, γιατί αψηφούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο πρόεδρος Μουσεβένι δήλωσε πως όποιος επιδιώκει να διανείμει τρόφιμα σε αναξιοπαθούντες θα συλλαμβάνεται γιατί τέτοιες δραστηριότητες δημιουργούν συναθροίσεις που ενοχοποιούνται για τη διάδοση του κορωνοϊού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.