Επανέρχονται σταδιακά οι υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία για τους ογκολογικούς ασθενείς που είχαν «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του κορωνοϊού.

​Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες είχαν σταματήσει ουσιαστικά οι εργαστηριακές εξετάσεις στο ΕΣΥ ακόμη και για τους καρκινοπαθείς, με το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ είχε διακοπεί πλήρως και η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

​Οι ογκολογικοί ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κρίθηκε σκόπιμο να διακοπούν οι υπηρεσίες αυτές σε μεγάλο ποσοστό, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυριακάτικης εφημερίδας, σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η λειτουργία των εργαστηρίων πρώτα στα ογκολογικά νοσοκομεία, ώστε να μεταβαίνουν οι πάσχοντες, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και κάποιος περιορισμένος σε πρώτη φάση, αριθμός τακτικών εξωτερικών ιατρείων για ραντεβού μόνο για ογκολογικούς ασθενείς. Να υπενθυμιστεί ότι τα χειρουργεία για καρκινοπαθείς δεν είχαν διακοπεί.

Με ιδιώτες γιατρούς
Στο μεταξύ ιδιώτες γιατρούς στο δημόσιο σύστημα ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες ημέρες. Μπορεί μέχρι στιγμής η χώρα μας να καταγράφει μία σχετικά ομαλή πορεία της επέλασης του κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο όλα είναι πιθανά τις επόμενες ημέρες.

Γι αυτό το υπουργείο Υγείας «επιστρατεύει» ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τις «τρύπες» του συστήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα από το ΕΣΥ λείπουν χιλιάδες γιατροί, με αποτέλεσμα ακόμη και το ΝΙΜΤΣ που είχε εκκενωθεί εδώ και μέρες για να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19, μόλις πριν λίγα 24ωρα άρχισε να λειτουργεί αφού είχαν αποχωρήσει οι ιδιώτες ιατροί που εργάζονταν πριν την υγειονομική κρίση. Χρειάσθηκε να μετακινηθούν επιπλέον στρατιωτικοί γιατροί ώστε να διακομισθούν περίπου 30-40 ασθενείς με κορονοϊό. Αντίθετα οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με διαδικασίες εξπρές στο ΕΣΥ, οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στις επάλξεις.

Οι αμοιβές
Έτσι για πρώτη φορά επισήμως θα εργασθούν κατά δεκάδες ιδιώτες γιατροί στο δημόσιο σύστημα με «μπλοκάκι». Μία τακτική που βέβαια εφαρμοζόταν εδώ και χρόνια πριν την κρίση, αλλά αποσπασματικά. Ειδικότερα όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται στα 2.000 ευρώ.

Μία πρόταση που φαντάζει ελκυστική καθώς οι γιατροί που θα εργασθούν τώρα εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, θα είναι ευνοημένοι σε περίπτωση που προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, αφού θα έχουν επιπλέον μόρια. Μάλιστα τα μόρια αυτά θα αντιστοιχούν σε εκείνα που λαμβάνουν όσοι υπηρετούν σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Γι’ αυτό ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Από την άλλη άγνωστο παραμένει πόσοι ιδιώτες γιατροί θα δεχθούν να πραγματοποιούν μέσω ΕΟΠΥΥ επισκέψεις κατ’ οίκον σε ασθενείς με covid-19, αφού η αρχική αμοιβή προσδιορίζεται στα 30 ευρώ.

Με βάση τις φορολογικές κρατήσεις που γίνονται στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το ποσό θα μειωθεί κατά 40-50%. Συνεπώς από τα 30 ευρώ θα μείνουν 15 ευρώ. Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς ότι οι γιατροί που θα επιλέξουν να συνεργασθούν με τον Οργανισμό για να πραγματοποιούν επισκέψεις στα σπίτια, θα χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα μετακίνησης, αλλά και μέσα προστασίας όπως μάσκες και γάντια που οι ίδιοι θα αγοράζουν. Σήμερα εν μέσω κρίσης η τιμή αγοράς που διαμορφώθηκε μετά την επέλαση του κορωνοϊού αγγίζει ακόμη και τα 70 ευρώ για μία επίσκεψη σε ασθενή με covid-19 στο σπίτι, όταν πριν την κρίση το ποσό αυτό κυμαινόταν από 40-50 ευρώ κατά μέσο όρο.

Και για υπηρεσίες τηλεϊατρικής που είχε αποκαλύψει κυριακάτικη εφημερίδα, οι ιδιώτες γιατροί θα αμείβονται με 10 ευρώ ανά τηλεφώνημα. Η συνεργασία τους θα είναι με τα Κέντρα Υγείας που έχουν ορισθεί να αναλάβουν ασθενείς μόνο με κορωνοϊό, ενώ η πλατφόρμα της τηλεσυμβουλευτικής θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας
Στο μεταξύ επειδή σήμερα οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι, αποτρέπονται από το να επισκεφθούν νοσοκομείο, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί τα Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση και με βάση όσα έχουν ήδη ετοιμασθεί, πέντε Μονάδες μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εξάλλου σήμερα οι πολίτες που μένουν σπίτι ανησυχώντας για την πορεία της υγείας τους, τη μόνη εξυπηρέτηση που μπορούν να έχουν είναι να καλέσουν τον ΕΟΔΥ. Όμως ο Οργανισμός τις περισσότερες φορές τους συμβουλεύει απλά να παραμείνουν σπίτι και να παρακολουθούν την υγεία τους, παραπέμποντας τους στον οικογενειακό τους ιατρό, τον οποίο όμως οι περισσότεροι δεν διαθέτουν, αφού δεν έχει στηθεί ακόμη το Δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με COVID-19 είναι τα:

· 1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.

· 2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως επίσκεψη κατ’ οίκον θα πραγματοποιούν και ομάδες υγειονομικών από τα Κέντρα Υγείας. Ειδικότερα μικρές και ευέλικτες ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον αυτό προβλέπεται εάν δηλαδή κανείς έχει έντονα συμπτώματα ή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες αυτές θα ενεργοποιούν ιδιαιτέρως για τους ηλικιωμένους, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα υγείας.