Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, πήραν μέτρα περιορισμού (και όχι απαγόρευσης) της κίνησης των πολιτών μετά την Ελλάδα και έχουν πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού από την Ελλάδα και ελάχιστους θανάτους!
Με δυο λόγια αποδομούν πλήρως το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει λίγα κρούσματα και χαμηλό αριθμό θυμάτων επειδή «έλαβε εγκαίρως μέτρα».
Ενα επιχείρημα που έτσι ή αλλιώς αποδομείται από τις άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ που έχουν κτυπηθεί καίρια από την πανδημία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, οι οποίες απαγόρευσαν την κυκλοφορία ακόμα και δύο εβδομάδες ενωρίτερα από την Ελλάδα και παρ’όλα αυτά έχουν 30.000 νεκρούς!
Ολα αυτά ενώ στην Ελλάδα κάθε μέρα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έλαβαν 11 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίζουν το… «Μένουμε Σπίτι», λιβανίζουν την κυβέρνηση για το «πόσο γρήγορα πήρε μέτρα και… σωθήκαμε».
Γιατί τα ΗΑΕ τα έχουν καταφέρει τόσο καλά; Πρώτον και κύριο γιατί σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι η προτελευταία σε τεστ ελέγχου του κορωνοϊού, τα ΗΑΕ, έχουν διεξάγει τα περισσότερα τεστ με βάση τον πληθυσμό της μετά την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.
Και έχει τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα βάσει του αριθμού αυτών των τεστ, ακριβώς γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη του ιού.
Στα Η.Α.Ε. των 10 εκατομμυρίων κατοίκων περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Μόλις 2.359 έχουν βρεθεί θετικοί, ποσοστό δηλαδή που ισούται σχεδόν με το 1/100 του πληθυσμού!
Εντυπωσιακά μικρό είναι και το ποσοστό θνητότητας στη χώρα, οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε 12 ανθρώπους, ενώ μόνο ένας ασθενής θεωρείται ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση (στην Ελλάδα που ο πληθυσμός και ο αριθμός κρουσμάτων είναι περίπου ίδιος το αντίστοιχο νούμερο είναι 90).
Η περίπτωση των ΗΑΕ είναι δεδομένο ότι θα μελετηθεί από τους επιστήμονες όταν υπάρξει ο διαθέσιμος χρόνος. Είναι σαφές ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα έχει περιοριστεί κάτω και από αυτό που ο πιο αισιόδοξος θα χαρακτήριζε «ελάχιστο» όριο.
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό 1832 άνθρωποι σε σύνολο μόλις 28.584 τεστ. Τα Εμιράτα έχουν κάνει περίπου 300.000 παραπάνω ελέγχους και έχουν μόλις περίπου 500 περισσότερους νοσούντες.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό η χώρα μας θα είχε περίπου 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αν έκανε τόσο εκτεταμένους ελέγχους, δηλαδή εννιά φορές περισσότερο απ’ όσους έχει κάνει έως τώρα.
Διάφοροι λόγοι μπορεί να έχουν επιδράσει για να έχει μείνει τόσο χαμηλά η εξάπλωση του ιού, από το ανοσολογικό DNA του λαού, το lifestyle (κοινωνικότητα στον τρόπο ζωής), τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έως φυσικά τις κλιματολογικές συνθήκες.
Τα Η.Α.Ε. ήταν η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που ανακοίνωσε κρούσμα κορωνοϊού, στις 29 Ιανουαρίου, ωστόσο στα μέτρα απομόνωσης και καραντίνας ακολούθησε και δεν προηγήθηκε της Ελλάδας.
Επιπλέον σε τεστ διάγνωσης υποβάλλεται (δωρεάν) κάποιος που έχει έστω ένα «ύποπτο» σύμπτωμα, είτε ανήκει σε ευπαθή ομάδα (άνω των 65 ή επιβαρύνεται με υποκείμενο νόσημα), είτε πρόκειται για εγκυμονούσα γυναίκα.
Στη λίστα αυτών που μπορεί να υποβληθούν στο τεστ, ακόμα και σε σταθμούς drive-through – χωρίς καν να βγουν από το αυτοκίνητό τους – εντάσσονται και όσοι έχουν ιστορικό ταξιδιού τις τελευταίες 14 ημέρες. Από τα τέλη Μαρτίου ανοίγουν σωρηδόν σταθμοί drive-through. Υπάρχουν πλέον ήδη σε 8 διαφορετικές πόλεις, που έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν 600 ανθρώπους την ημέρα.
Προέκταση όλων αυτών ήταν και η κατασκευή μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες νέου υπερσύγχρονου εργαστηρίου διαγνωστικών ελέγχων στην υπό κατασκευή πόλη Μάσνταρ έξω από το Αμπού Ντάμπι. Το εργαστήριο, που έχει τη δυνατότητα να διεξαγάγει δεκάδες χιλιάδες ελέγχους ημερησίως με τη μέθοδο RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), άνοιξε στις 31 Μαρτίου.
Έως τις 20 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 125.000 τεστ για τον κορωνοϊό.
Στις επόμενες εννιά ημέρες έγιναν άλλοι 95.000 έλεγχοι και από τις 29/03 και μέχρι σήμερα άλλοι 100.000!
Η μαζική εξάπλωση των τεστ δικαιολογεί και τα αυξημένα κρούσματα των έξι τελευταίων ημερών.
Έως τις 31 Μαρτίου η χώρα είχε υπερβεί μόνο μία φορά τα 100, ενώ το τελευταίο εξαήμερο ανακοινώνει σταθερά πάνω από 200, καταρρίπτοντας διαδοχικά ρεκόρ. Οι ειδικοί της Υγείας δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν καθόλου και ότι αυτό είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης στη διενέργεια των τεστ.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι ότι αντίθετα από αρκετές χώρες για να νοσηλευτεί κάποιος σε νοσοκομείο δεν χρειάζεται να αναπτύξει βαριά συμπτώματα (ή δύσπνοια όπως συμβαίνει στην Ελλάδα).
Ένα και μόνο σύμπτωμα είναι αρκετό για να βρει κλίνη σε κάποιο νοσοκομείο και να τεθεί υπό παρακολούθηση. Με αυτό τον προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού είναι προφανές ότι πολλά περιστατικά προλαμβάνονται και δεν καταλήγουν ποτέ «βαριά». Είναι πιθανότατα και ο λόγος που αυτή τη στιγμή μόνο μία από τις 2161 ενεργές περιπτώσεις θεωρείται «serious critical».
Τελευταίος, αλλά πιο σημαντικός, όπως και στην Ελλάδα, ο παράγοντα των κλιματολογικών συνθηκών.
Χθες Τρίτη 07/04 π.χ., ο υδράργυρος έδειχνε 30° C ενώ τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο η μέση θερμοκρασία ήταν 22-25°C. Αντίστοιχα και η Ελλάδα είχε έναν θερμό χειμώνα και ειδικά τους μήνες από τις 20 Ιανουαρίου, μέχρι τις 20 Μαρτίου, το κρίσιμο χρονικό διάστημα εξάπλωσης του ιού.