Από την πρώτη στιγμή που εξαπλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού η μία χώρα μετά την άλλη ανακοίνωνε ολικό lockdown, βάζοντας όλους τους πολίτες σε κατ’ οίκον καραντίνα. Τα αποτελέσματα της καραντίνας στην οικονομία θα φανούν στο μέλλον. Ήδη οι κορυφαίοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έχουμε κρίση παρόμοια με αυτή του 1929.
Όμως τι γίνεται με όσες χώρες αποφάσισαν μια διαφορετική στρατηγική, γνωστή και ως «ανοσία της αγέλης»; Υπάρχουν οι χιλιάδες νεκροί που έλεγαν; Πεθαίνουν στη μέση του δρόμου; Ή μήπως τελικά συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
Το παράδειγμα της Σουηδίας
Η Σουηδία των περισσοτέρων από 10 εκατ. κατοίκων έχει μέχρι στιγμής 477 νεκρούς από την πανδημία και τα κρούσματα είναι περισσότερα από 7.200. Αριθμός αισθητά αυξημένος, αλλά όχι αρκετά μεγαλύτερος αν τον συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Αγγλία μετρούν 6.483 νεκρούς (56 εκατ.), στην Ισπανία περισσότερους από 15.000 (47 εκατ.) και στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τους 18.000 (61 εκατ.).
Τι έκανε η Σουηδία;
Την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν δραστικά περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Σουηδία ακολουθούσε το δικό της δρόμο εναποθέτοντας περισσότερη ευθύνη στους πολίτες. Φρόντισε, βέβαια, να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους, αλλά έκανε ελάχιστα για να αναχαιτίσει τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού στον υπόλοιπο πληθυσμό, αφού οι περισσότεροι χώροι εργασίας, τα εστιατόρια και τα μπαρ παρέμειναν ανοικτά.
Παίζοντας κορώνα-γράμματα με τον κορωνοϊό οι υπεύθυνοι στα κέντρα αποφάσεων απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφύγουν τα ταξίδια, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων (από 500 αρχικά). Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η «ανοσία της αγέλης», μια στρατηγική μέσω της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα νοσεί σιγά-σιγά για να γίνει η εξάπλωση του ιού πιο αργή και σταδιακή στην χώρα.
Προς το παρόν η σκέψη της Σουηδίας για «ανοσία της αγέλης» δεν φαίνεται να έχει και τόσο δραματικά αποτελέσματα, όσο τουλάχιστον υποστήριζαν αρκετοί. Αντίθετα – αν δεν βρεθεί έως το φθινόπωρο εμβόλιο – η χώρα της Σκανδιναβίας θα έχει ένα «πλεονέκτημα» έναντι των άλλων χωρών σε περίπτωση επανεμφάνισης τους κορωνοϊού.